. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

excursie pentru invitaţi din străinătate, în zona Faget: biserici de lemn, sate pitoreşti, peisaje mioritice
.

Zona Făget: biserici de lemn, sate pitoreşti şi păduri nesfârşite

Tur de 1-2 zile pentru invitaţii din străinătate ai firmelor din zona Timişoara

excursie în satele cu biserici de lemn de lângă Făget – Banatul "mioritic"

 dist
  • traseu în zona Făget (Jud. Timiş), prin satele de pe cursul superior al Begheiului; vizităm aici atât biserici de lemn (sunt numeroase!), cât şi alte obiective (mănăstiri, sate tradiţionale, ateliere etc.)
  • posibilităţi de plimbări uşoare: sate mici, izolate, păduri, relief carstic (peşteri)
  • posibilităţi de contact cu locuitorii, inclusiv prin masă la ţărani acasă
  • obiectivele prezentate pot ocupa o zi sau două zile
dist
  • durata: 1 zi (8 până la 12 ore) sau două zile, funcţie de varianta aleasă
  • pachetul turistic include ghid, transport, masă (pensiune completă), eventual şi cazare
  • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
  • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului şi de serviciile alese
  • organizare: doar la cerere
  • descriere program turistic în format PDF


sate pitoresti din Carpati, pe valea Begai (Begheiului)


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Sate pitoreşti, la poale de Carpaţi

O imagine tipică pentru zona montană şi submontană de pe Bega Superioară: satele sunt aşezate pe văi (Bega / Beghei sau afluenţi), la poalele versanţilor împăduriţi. Unele dintre satele cu biserici de lemn sunt situate în plină zonă montană (e vorba despre Munţii Poiana Ruscă sau Poiana "Ruscăi"), altele la ieşirea Begheiului din munţi, acolo unde deja există o luncă largă şi pantele se îndulcesc mult.

În ambele cazuri localităţile sunt mici sau foarte mici; foarte puţine trec de 1000 de locuitori, majoritatea au sub 500. Iar unele sătuce, odinioară localităţi mici dar viabile, stau azi sub spectrul dispariţiei iminente (mai ales satul Bulza), altele deja au dispărut de decenii bune (Topla, Bunea Mică). Zona nu a fost niciodată prea darnică din punct de vedere natural: pământul pentru agricultură a fost mereu puţin şi prost (cel mai bun, situat în lunca Begăi, a fost mai mereu ameninţat de inundaţii), nu s-au exploatat bogăţii minerale notabile – resursele minerale, atâtea câte au existat, au influenţat doar viaţa satelor Tomeşti (nisipul pentru faimoasa sticlărie – iniţial, în sec. al XVIII-lea, era o "glăjărie") şi Jupâneşti (argila pentru atelierele de olărit).

Din punct de vedere geologic zona montană este formată în pricipal din dolomite (roci nu prea des întâlnite în Carpaţi), în diverse combinaţii cu calcarele. Dolomitele sunt acoperite de un strat subţire de iarbă, aşa cum se vede şi în imaginea de mai sus. Dolomitele calcaroase sunt parţial carstificabile, ceea ce, în limbaj profan, înseamnă că aici pot apărea peşteri – ele sunt destul de numeroase, câteva au şi dimensiuni semnificative.

Satul din fotografie este Pietroasa, centrul comunei omonime.


... pe-o gura de rai biserica de lemn din Poieni, aproape de izvoarele Begheiului biserica de lemn din Crivina de Sus inscriptia de la Crivina de Sus biserica de lemn din Romanesti

Mulţi străini au auzit despre bisericile de lemn din România – puţini ştiu că avem şi noi aşa ceva în Banat, nu departe de Timişoara. Martore ale unui trecut zbuciumat, bisericile de lemn din zona Făgetului se găsesc prin sate de deal şi de munte – Crivina de Sus, Pietroasa, Poeni, Româneşti, Zolt, Povergina etc. etc.; toate sunt în sine localităţi pitoreşti, destul de izolate, cu viaţă tradiţională. Am putea numi această zonă "Banatul Mioritic". Majoritatea bisericilor de lemn adăpostesc frumoase picturi interioare (cel mai adesea din sec. al XVIII-lea), ce pot constitui o introducere captivantă în lumea bisericii ortodoxe. Din păcate majoritatea bisericilor (inclusiv picturile din interior) sunt degradate şi ar necesita intervenţii urgente pentru reparaţii (mai ales ale acoperişurilor) şi restaurări. Prin acest pachet turistic încercăm să atragem şi atenţia asupra valorii acestor monumente; ele sunt adesea ignorate chiar şi de către locuitorii satelor respective!

Zona în sine – vorbim despre cursul superior al Begăi / Begheiului – are un farmec blând: păduri întinse întrerupte de poieni, pajişti şi livezi bătrâne. Satele sunt mici şi populaţia este în scădere accentuată, de aceea şi impactul asupra peisajului este limitat. Se pot face şi plimbări plăcute de la un sat la altul (dintr-o vale în alta), trecând peste spinări de dealuri cu panorame frumoase. Plimbările cu bicicleta sunt ideale aici, la fel şi căutatul de ciuperci în pădurile cvasivirgine. Există şi destul de multe peşteri pe aici şi, deşi vizitarea lor nu este chiar simplă (şi noi nu includem vizite de peşteri în această excursie), chiar şi intrările în peşteri sunte interesante; întâlnim uneori gurile întunecate ale avenelor (peşteri verticale, care încep cu un puţ) chiar în mijlocul pădurii, unde te aştepţi mai puţin.

Există mai multe posibilităţi de programe turistice (pachete turistice) în zona Făget. O excursie scurtă de o zi, cu Timişoara ca punct de start şi de final, poate conţine vizita a 2 biserici de lemn (de ex.: Româneşti şi Crivina de Sus) şi vizita mănăstirii ortodoxe de la Româneşti. Putem organiza şi o degustare de ţuică la ţărani, şi eventual o masă tradiţională – fie în varianta "frugală" (cu mămăligă, şuncă, ceapă, legume din grădină) fie "full-option" (cu sarmale, ştrudel cu dovleac & Co.). O excursie de una-două zile ar include, pe lângă punctele de mai sus, şi vizita Văii Gladnei (la Zolt avem o frumoasă biserică de lemn), plimbare din Valea Zoldiana spre Luncani şi eventual vizită la atelierul de ceramică tradiţională (olarit) de la Jupâneşti.

Din punct de vedere logistic, excursia este relativ simplă: agenţia Tymes Tours asigură transportul, masa (pensiune completă), ghidajul şi vizitarea obiectivelor. În varianta excursiei de 1-2 zile, care necesită înnoptare, cazarea se face la pensiuni – la Zolt, Româneşti sau chiar la Dobra (în Jud. Hunedoara, nu departe de Făget).

Notă. Regiunea cu bisericile de lemn se află la graniţa dintre Banat şi Ardeal (Transilvania). Dacă trecem "graniţa" (practic: dacă trecem din Judeţul Timiş în Judeţul Hunedoara) găsim o zonă asemănătoare. Şi aici se află multe biserici de lemn, a căror siluetă diferă însă întrucâtva de cea a bisericilor de lemn văzute în Banat. Pe Valea Lăpugiului, care se adânceşte şi ea destul de mult în Munţii Poiana Ruscă, găsim o frumoasă biserică de lemn la Lăpugiul de Jos, o zonă carstică cu peşteri (spre izvoarele văii) dar putem şi să vizităm un punct fosilifer cu scoici fosile (nu vom colecta fosile, însă căutatul lor pe malul unui pârâiaş este o activitate interesantă).

În principiu, varianta "excursie de 1 zi" este o oportunitate excelentă de a evada scurt din Timişoara, într-o atmosferă rurală relaxată şi tradiţională, în contrast puternic cu viteza şi stresul din marele oraş. Iar varianta "excursie de două zile" oferă şansa de a cunoaşte mai bine această zonă turistică interesantă şi foarte puţin vizitată.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004