. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

excursie pentru invitaţi din străinătate, în zona Arad: manastiri in stil baroc, Banatul multietnic, interferenţe culturale
.

Valea Mureşului & Câmpia Aradului – baroc "mănăstiresc"

Tur de o jumătate de zi până la o zi, pentru invitaţii din străinătate ai firmelor din zona Timişoara

două variante de excursii scurte, spre Valea Mureşului (Maria Radna, Şoimoş, Miniş) sau Lunca Mureşului (Hodoş-Bodrog, Bezdin), plus oraşul Arad

 dist
 • două posibilităţi de trasee în zona Aradului
 • in Valea Mureşului (la est de Arad): mănăstirea catolică Maria-Radna, ruinele cetăţii Şoimoş, vinul de Miniş
 • in Lunca Mureşului (la vest de Arad): mănăstirile Bezdin (ortodoxă sârbă) şi Hodoş-Bodrog (ort. română), sate multietnice, arhitectura rurală a monarhiei austro-ungare
 • posibilitate de vizitare a oraşului Arad (city tour / tur de oraş în Arad)
dist
 • durata: o jumătate de zi până la o zi (6 – 10 ore)
 • pachetul turistic include ghid, transport, masă (pensiune completă), eventual şi cazare
 • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
 • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului şi de serviciile alese; organizare: doar la cerere
 • descriere program turistic în format PDF

tur de oras in Arad: cladiri Belle-Epoque tur de oras in Arad: cladiri Belle-Epoque city tour in Arad: Piata Catedralei city tour in Arad: monumentele Revolutiei din 1848 city tour in Arad: monumentele Revolutiei din 1848 vizita la manastirea franciscana Maria Radna biserica manastirii Maria Radna, baroc austriac manastirea Maria Radna: colectia votiva manastirea Maria Radna: colectia votiva cetatea Soimos: ancadrament gotic cetatea Soimos din Valea Muresului viile de la Minis domnul Tüdösi, gazda noastra la Minis la pensiunea Tüdösi, in bucatarie sate pitoresti pe Dealurile Lipovei sate pitoresti pe Dealurile Lipovei sate pitoresti pe Dealurile Lipovei manastirea Hodos-Bodrog, iconostas inscriptie in slavona la Hodos-Bodrog "inima de piatra" de la Hodos-Bodrog "baroc rural" in satele din pusta Banatului case acoperite cu stuf o fantoma in mlastina: manastirea sarba Bezdin manastirea ortodoxa sarba Bezdin fresca la Bezdin

În zona Aradului se află mai multe mănăstiri vechi – unele faimoase, altele scufundate în anonimat, dar toate demne de vizitat. Satele pitoreşti ale zonei sunt o mărturie a amestecului multietnic tipic Banatului. Iar un city tour în Arad prezintă monumentele şi istoria oraşului de pe Mureş. În cele ce urmează citiţi (şi vedeţi) care sunt obiectivele acestei zone – ele pot fi ingredientele unei excursii scurte (o jumătate de zi până la o zi), dar atractive pentru invitaţii străini ai firmelor din Timişoara.

La est de Arad Mureşul străbate ultima barieră de munţi şi dealuri pe care o întâlneşte pe cursul său. Aici se află faimoasa mănăstire franciscană Maria-Radna, cel mai important loc de pelerinaj pentru catolicii din Banat şi vestul României; interiorul bisericii este realizat într-un stil baroc vienez elevat, cu decoraţii de calitate. Nu departe se află ruinele cetăţii Şoimoş – dacă urcăm până la ele vom descoperi nu doar ancadramentele gotice de piatră, ci şi splendida panoramă a Văii Mureşului. Iar excursia în zonă se poate termina în notă "festivă" la Miniş, cu o degustare de vin urmată eventual de o masă completă.

La vest de Arad avem pusta bănăţeană şi Lunca Mureşului – în pădurile şi mlaştinile de pe mal se află multe specii de păsări rare, zona fiind declarată parc natural. În satele de aici trăiau odată mulţi germani (şvabii bănăţeni); emigrarea lor masivă în ultimele decenii a cauzat o decădere economică accentuată, peisajul rural pare pe alocuri devastat şi părăginit. Totuşi zona este atât pitorească cât şi multietnică, aici trăiesc împreună români, sârbi, maghiari, bulgari, ucraineni, slovaci şi germani. Multe case, chiar dacă dărăpănate, poartă amprenta fostei monarhii austro-ungare datorită stilului "baroc sătesc". Barocul se întâlneşte şi la două mănăstiri ortodoxe străvechi din Lunca Mureşului: Hodoş-Bodrog şi Bezdin. Ele ne oferă însă imagini de ansamblu destul de diferite. Mănăstirea de la Hodoş-Bodrog este atestată încă de la 1177 – este cea mai veche mănăstire cu activitate neîntreruptă din România. Iar mănăstirea ortodoxă Bezdin aparţine bisericii sârbe din Banat. Poziţia este deosebită: izolată de lume, aşezată pe un petec mai uscat între o mlaştină şi pădurile de stejari, plopi şi sălcii ale Luncii Mureşului. Mănăstirea mai adăposteşte doar câteva suflete, singurul locuitor stabil este o călugăriţă bătrână, Maica . Arhitectura şi valoroasa pictură (pictura de zid şi cea a iconostasului) de la Bezdin respectă canoanele ortodoxe şi tradiţia bizantină, dar maniera de execuţie trădează aceleaşi influenţe ale barocului austriac – splendid exemplu de interferenţă culturală bănăţeană.

În plus, şi o vizită a oraşului Arad este interesantă. Aradul adăposteşte multe clădiri somptuoase în stil Belle-Epoque şi Jugendstil. Un city tour în Arad cuprinde zona bulevardului central – unul dintre cele mai late şi somptuoase din Europa de Est, dar atinge şi străduţele laterale ale centrului vechi, spre biserica sârbească, cele două sinagogi, monumentul 1848 şi catedrala românească veche. City tour-ul în Arad întregeşte în mod fericit oferta turistică a zonei.

Fiecare din subzonele prezentate mai sus (Valea Mureşului şi respectiv Lunca Mureşului) constituie destinaţii turistice pentru excursii scurte (de la o jumătate de zi şi până la o zi) cu plecare din Timişoara. Aceste excursii sunt ideale pentru străinii şi delegaţiile ce vizitează Timişoara. Puteţi citi în fişierul PDF ataşat descrierea propunerilor de program pentru fiecare dintre cele două subzone.

Pachetul turistic include ghidaj, transport şi masă, eventual şi o degustare de vin la Miniş şi / sau pauze de cafea – la Arad, Lipova sau alte localităţi.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004