. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

tur de oraş cu tema "Revoluţia din 1989 la Timişoara"
.
 

Timişoara – turul Revoluţiei

city tour despre Decembrie 1989 la Timişoara

un tur de oraş este ideal pentru delegaţii din străinătate la firmele din Timişoara

 dist

  • pornim din Piaţa Maria – "locul de naştere" al Revoluţiei, continuăm în centru (catedrala, Piaţa Victoriei, Piaţa Timişoara 700, Piaţa Libertăţii), cu descrierea episoadelor ce s-au desfăşurat aici (această primă parte: cca 1,5 – 2 ore)
  • opţional: vizită la "Memorialul Revoluţiei", unde îl întâlnim pe Domnul Orban, participant direct la evenimente (durata cca. 1 – 1,5 ore)
dist

  • punct de start: Piaţa Maria; punct final: podul Decebal sau "Memorialul Revoluţiei" (în funcţie de varianta aleasă, vezi mai jos)
  • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
  • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului
  • organizare: doar la cerere
  • descriere program turistic în format PDF
 

Piaţa Maria, locul de naştere al Revoluţiei timişorene biserica şi parohia reformată din Piaţa Maria eroii de pe treptele catedralei cu valoare de simbol: Piaţa Victoriei cu balconul Operei urme de gloanţe în Palatul Löffler monumentul de la Piaţa 700 lista victimelor de la "700" unul dintre eroi episoadele din Piata Libertăţii Sfântul Gheorghe în luptă cu balaurul (comunist) Domnul Orban în capela de la "Memorialul Revoluţiei" amintiri despre "viitorul luminos" turişti la "Memorialul Revoluţiei" "judeţeana de partid", locul mai multor ciocniri violente victimele de la podul Decebal: aici s-a dat "liber" la împuşcat oameni

Timişoara este oraşul în care a început Revoluţia Română din Decembrie 1989, iar acest lucru a stârnit, la vremea lui, ecouri majore în mass-media internaţională. Majoritatea vizitatorilor străini au auzit de evenimente, şi doresc să afle mai multe – acest tur de oraş dedicat Revoluţiei de la Timişoara vine tocmai în întâmpinarea acestei dorinţe.

Pornim din Piaţa Maria, de la limita dintre cartierele Iosefin şi Elisabetin, unde se află casa parohială şi biserica reformată la care slujea László Tökes. Este punctul de start al evenimentelor, şi relatăm detalii din primele zile ale Revoluţiei. Urmărim apoi modul în care întregul oraş a fost cuprins de agitaţie, şi descriem evenimentele din Piaţa Operei; nu uităm de victimele de la catedrală. Ne oprim şi asupra unor episoade care au rămas într-un con de umbră: victimele din Piaţa "Timisoara 700", din Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheorghe. Această zonă de străduţe înguste a fost scena unui adevărat război de gherilă urbană în fatidica zi de 17 Decembrie 1989. Urmărim mişcările de trupe (la propriu şi la figurat) între centru şi "zona fierbinte" de la sediul judeţean al PCR (actuala clădire a Prefecturii). Reacţia regimului comunist şi a lui Ceauşescu personal constituie un alt subiect ce este abordat în acest city tour.

Opţional vă oferim posibilitatea continuării turului de oraş cu o vizită la "Memorialul Revoluţiei". Este cel mai important loc de păstrare a materialului documentar despre evenimente, şi se încearcă şi punerea în valoare prin accesul publicului. Se poate viziona un material filmat dar, cel mai important aspect, oaspeţii pot avea contact cu Domnul Traian Orban, unul dintre participanţii la evenimente. Domnul Orban a fost rănit în ziua de 17 Decembrie şi, dacă este întrebat, evocă evenimentele la care a luat parte în zona Pieţei Libertăţii. "Memorialul Revoluţiei" se află în acest moment pe Str. E. Ungureanu, urmează ca în curând să ocupe un sediu nou în cadrul complexului renovat de la Bastion. Deci din Piaţa Sf. Gheorghe continuăm la "Memorialul Revoluţiei". În cazul în care acesta, din diferite motive, nu poate fi vizitat (sau grupul nu doreşte acest lucru), continuăm turul de oraş spre Prefectură şi podul Decebal – vom prezenta episoadele violente ce s-au desfăşurat aici.

Multe dintre episoadele Revoluţiei sunt azi marcate de diverse monumente, pe care însă mulţi turişti nu le observă (şi, adesea, nici localnicii). Explicaţiile noastre se leagă punctual de momentele evocate de fiecare monument de pe traseu.

Per ansamblu, se poate spune că un asemenea tur de oraş ar fi binevenit şi tinerilor timişoreni (care nu au trăit aceste momente), dar şi acelor câtorva (din fericire puţini...) nostalgici după salamul cu soia şi pâinea pe cartelă... Traseul propus este un compromis care, din raţiuni practice, nu poate acoperi în întregime spaţiul în care s-au desfăşurat evenimentelele Revoluţiei – au fost împuşcaţi oameni nu doar în centru ci şi prin cartiere anonime de blocuri, la marginea oraşului. În funcţie de interesul oaspeţilor, putem modifica acest traseu.

 

detalii despre obiectivele turistice şi / sau temele de interes


... mai multe despre Decembrie 1989 la Timişoara

Mai multe detalii despre Revoluţie şi despre episoadele ei punctuale. În continuarea informaţiilor din cadrul turului de oraş, prezentăm aici şi alte puncte de interes pe harta Revoluţiei de la Timişoara.

   

tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004