. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

tur de oraş mediu în Timişoara – centrul oraşului şi cartierul Fabric, cca. 3 ore
.

Timişoara – tur de oraş mediu / medium city tour

centrul istoric şi cartierul Fabric – pentru o după-amiază interesantă

ideal pentru delegaţii din străinătate la firmele din Timişoara

 dist
  • centrul Timişoarei (cartier Cetate) cu Piaţa Victoriei (Operei), Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, Bastion
  • de la Bastion continuare spre Prefectură şi apoi în cartierul Fabric: sinagoga din Fabric, Piaţa Romanilor, Piaţa Traian, Fabrica de Bere
  • final la Fabrica de Bere Timişoreana (restaurantul / terasa fabricii), unde este inclusă o bere nefiltrată pentru fiecare participant
dist
  • recomandare punct de start: catedrala ortodoxă din Piaţa Victoriei; punct final: restaurantul Fabricii de Bere (interior sau terasă, funcţie de sezon)
  • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
  • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului
  • organizare: doar la cerere
  • descriere program turistic în format PDF

city-tour-ul începe în Piaţa Victoriei după ce trece prin Piaţa Libertăţii turul de oraş ajunge în Piaţa Unirii, încărcată de istorie şi de monumente baroc o ghiulea incastrată în zid vorbeşte despre trecutul cetăţii Timişoara Universitatea de Medicina, fosta scoala germana "Banatia" – istorie interbelica interesanta placă în memoria evenimentelor de la "judeţeana de partid" – azi prefectura

intrând în Fabric, trecem pe lângă Parcul Poporului


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Cel mai vechi parc din Timişoara, în cartierul Fabric

Trecând podul în cartierul Fabric avem pe dreapta ceea ce astăzi este oficial denumit "Parcul Regina Maria"; este însă în continuare cunoscut timişorenilor drept Parcul Poporului.

Face parte din centura de parcuri amenajate de-a lungul canalului Bega. Este în acelaşi timp cel mai vechi parc din oraş, apariţia sa la 1850 pe fostul teren al militar fiind, probabil, rodul intervenţiei guvernatorului de atunci, contele Johann von Coronini-Cronberg, la autorităţile militare superioare de la Viena. Era practic prima breşă în sistemul fortificaţiilor Timişoarei, era pentru prima dată când se permitea utilizarea în scopuri civile a unui petec de pământ din esplanada cetăţii. Esplanada era un cordon jur-imprejurul zidurilor cetăţii, cu lăţimea de 950 metri; din raţiuni strategic-militare nu era permisă aici existenţa de construcţii, pomi etc, fiind de fapt o imensă pajişte în jurul cetăţii habsburgice. Din această optică, se prea poate ca întâiul nume al parcului – Parcul Coronini, să fie justificat prin prisma burgheziei liberale timişorene, dornică să scape din corsetul mult prea strâmt al administraţiei militare.

Ca peste tot unde este vorba de tăiat de panglici, politca îşi bagă rapid coada... Şi deci denumirile se schimbă. Parcul a fost redenumit "Stadtpark", apoi, după reincorporarea Banatului la Ungaria prin Ausgleich-ul din 1867, a devenit "Városliget". După Unirea de la 1918 a devenit Parcul Regina Maria, iar după război – Parcul Tineretului, iar ulterior într-o nuanţă mai tranşant real-socialistă: Parcul Poporului.

Nume pe care se pare că Măria Sa, Poporul, l-a agreat, căci timişoreanul simplu habar nu are că, peste capul lui, conducerea locală pro-monarhistă a reluat una dintre denumirile mai vechi: Parcul Regina Maria.

Fără a dori să jignim simpatiile pro-dinastice ale primăriei, nu putem să nu sesizăm că Regina Maria nu a avut esenţial mai mult de a face cu Timişoara decât Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul, alte personalităţi din Panteonul naţional care sunt exact la fel de (ne)implicate în istoria oraşului, dar care şi ele au cadorisit toponimia locală. În fond şi la urma urmei, probabil că atât Coronini cât chiar şi regina-impărăteasă Sissi (Elisabeth / Elisabeta) au călcat mai des pe la Timişoara decât Regina Maria, but who cares today... Egal sub ce denumire impusă local sau de la centru, mai trist este că renovarea parcului se prelungeşte de muuuulţi ani, cu pierderea colaterală a unor spaţii verzi pentru diverse clădiri +/- utile, şi cu înlocuirea arhitecturii Secession originale a cinematografului din parc.


decoratiuni in stil "maur" la sinagoga neologa din Fabric detalii la interior in "biserica mileniului" Art Nouveau / Secession în cartierul Fabric din Timişoara Art Nouveau / Secession în cartierul Fabric din Timişoara Mercur din Traian

Acest city tour începe la catedrala ortodoxă din Piaţa Victoriei şi, în prima parte, ne poartă paşii prin centrul istoric (ca şi în turul de oraş scurt / short city tour). După ce străbatem cele trei pieţe istorice (P. Victoriei / Operei, P. Libertătii, P. Unirii) şi ascultăm detalii despre obiectivele de aici, ajungem la Bastion, la marginea de est a fostei cetăţi Timişoara.

De aici urmărim bulevardul principal spre Prefectură, trecem podul şi ajungem în cartierul pitoresc Fabric. O serie de obiective din Fabric ascund o istorie interesantă: micile monumente în amintirea luptelor de la Revoluţie purtate aici, sinagoga din Fabric, "Domul Mileniului", Piaţa Traian şi multe clădiri de o eleganţă distinctă, în stil Secession.

Finalul este la Fabrica de Bere, cea mai veche din România. Aici avem inclusă în pachetul turistic câte o bere nefiltrată pentru fiecare participant – această specialitate de bere este comercializată exclusiv în câteva localuri din Timişoara şi garantează o prospeţime 100%. Deci încheiem turul de oraş fie în restaurantul interior, fie pe terasa restaurantului (care reprezintă cea mai apropiată variantă timişoreană a unui "Biergarten" original), funcţie de sezon.

detalii despre obiectivele turistice


urbanism în Timişoara – evoluţia şi structura unui oraş european

Despre cetatea Timişoarei şi evoluţia oraşului după demolarea zidurilor – apariţia oraşului modern Timişoara. În turul de oraş de mai sus urmărim (între altele) un rezumat a 300 de ani de evoluţie urbană.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004