. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

tur de oras lung in Timisoara: Cetate, Iosefin, Elisabetin si Fabric
.

Timişoara – tur lung de oraş / big city tour

pentru pasionaţii de Timisoara: un city tour "intensiv"

să cunoaştem Timişoara: un oraş complex, cu multiple aspecte...

dist dist
 • centrul Timişoarei (cartier Cetate) cu Piaţa Unirii, Bastion, Piaţa Libertăţii, Piaţa Victoriei
 • de la catedrala ortodoxă trecem Bega şi ajungem în Maria şi Iosefin, pe care îl parcurgem pe bulevardul principal
 • transfer prin Elisabetin (Piaţa N. Bălcescu) spre Fabric, cu pauză mare la Fabrica de Bere
 • de la Fabrica de Bere din Fabric ne întoarcem în centru, trecând pe lângă prefectură
 • recomandare punct de start: Piaţa Unirii; punct final: Bastion sau Piaţa Unirii
dist
 • traseul poate fi realizat şi în sens invers: centru (cart. Cetate) – Fabric – Elisabetin – Iosefin
 • durata totală: cca 5-6 ore (posibil mai mult... din partea noastră nu e nici o grabă!); recomandăm minim 2 pauze pe traseu
 • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
 • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului
 • organizare: doar la cerere
 • descriere program turistic în format PDF

acest city tour începe de dimineaţă: Piaţa Unirii, aspect patriarhal Piaţa Unirii, arhitectură şi relaxare în miezul unui oraş nebun biserica evanghelică din Timişoara, vizită neplanificată un city tour fără limită de timp: puteţi chiar să încercaţi să cântaţi la orgă! o imagine spre trecutul Timişoarei, pe frontispiciul primăriei vechi din Piaţa Libertăţii
Piaţa Victoriei (Operei), unul dintre cele mai interesante peisaje urbane din România o pauză de cafea este întotdeauna posibilă (şi binevenită) trecem Bega înspre Piaţa Maria şi cartierul Iosefin Piaţa Maria, plină de istorie: de la răscoala lui Doja la revolta pastorului Tökes "Casa cu Păuni", creaţie excepţională a arhitectului Gemeinhardt
piaţa din Iosefin, interesantă pentru străini biserica catolică din Elisabetin, monument neogotic skyline: cartierul Fabric "Fabrica de Bere", loc de popas în city tour Piaţa Traian, zona centrală a cartierului Fabric

Acesta este cel mai lung şi mai complex dintre tururile de oraş organizate de Tymes Tours. Rămânând fideli convingerii că Timişoara nu poate fi cunoscută din maşină, parcurgem majoritar pe jos o distanţă apreciabilă prin toate cartierele istorice ale Timişoarei. Însă nu va speriaţi: este de fapt o plimbare mai lungă, în grup mic, cu popasuri dese în punctele interesante (care nu lipsesc!) şi ne permite să facem şi câteva pauze (recomandăm minim două pauze) în care avem destule de discutat – tot despre Timişoara, bine-nţeles!

Pornim din centru (cartierul Cetate), pe care îl vizităm în detaliu (asemănător cu turul de oraş scurt şi cu cel mediu): pieţe largi, monumente de calibru, istorie ce leagă mai multe naţiuni europene şi câteva imperii majore. După cca o oră şi jumătate deja se impune o scurtă pauză de cafea, pe care o putem lua la una dintre numeroasele terase din zona centrală.

Apoi trecem Bega spre Piaţa Maria (cu Tökes-story, evenimentele ce au declanşat cea mai sângeroasă revoluţie anticomunistă din estul Europei) dar aruncăm o privire şi în Piaţa Plevna la arhitectura lui Gemeinhardt, cu faţadele sale exhuberante. Continuăm pe bulevardul principal al cartierului Iosefin, pe care clădirile Secession se înşiruie într-o succesiune impresionantă, de oraş european care are ceva istorie la activ. În piaţa alimentară din Iosefin băbuţele încă mai vand murături, şi nu toate legumele sunt import din Spania sau Turcia.

Părăsim cartierul Iosefin; luăm un taxi, un microbuz sau chiar o specialitate locală – unul dintre tramvaiele mov ale Timişoarei şi, trecând rapid prin Elisabetin (prin actuala Piaţă N. Bălcescu) şi razant prin Complexul Studenţesc, ajungem în Fabric. Aici se impune o pauză mai lungă la Fabrica de Bere (de obicei aici mâncăm ceva pe terasa – preţuri accesibile, calitatea mâncării OK dar servirea este cam slow-motion). Nu ne întindem prea mult la bere, căci mai avem o (scurtă) bucată de parcurs, anume prin pitorescul cartier Fabric (Piaţa Traian, Piaţa Romanilor). Trecem apoi pe lângă prefectură şi pe lângă Facultatea de Medicină pentru a ajunge înapoi în centrul Timişoarei.

detalii despre obiectivele turistice


Timisoara – un tezaur de arhitectura 1900: Art Nouveau / Secession / Jugendstil

Străbătând o bună parte din zonele vechi ale oraşului, veţi cunoaşte fabuloasa "substanţă" care dă nota specifică în Timişoara: arhitectura stil 1900, fie că o numim Secession, Art Nouveau sau Jugendstil.


Timişoara – un cocktail etnic

În câte limbi mai latră azi câinele în Banat? Dincolo de stereotipuri, este clar că multiculturalitatea este (a fost?) definitorie pentru Timişoara. Chiar dacă localnicii nu sesizează, pentru cei ce vin din exterior acest aspect este încă evident. Şi atractiv.


Timişoara "alternativă" – Timişoara de zi cu zi

Hai să fim sinceri: trebuie să bei mult ca să poţi spune că "Timişoara este frumoasă" – în sensul clasic al cuvântului. Insă Timişoara are un farmec propriu. Timişoara e "altfel".


urbanism in Timişoara – evoluţia şi structura unui oraş european

Despre cetate şi evoluţia oraşului după demolarea zidurilor – apariţia Timişoarei moderne. Mai mult decât turul scurt şi turul mediu de oraş, în acest city tour înţelegeţi mai bine evoluţia urbană în ultimii 300 de ani.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004