. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour pentru arhitectura Art Nouveau / Secession / Jugendstil în Timisoara
.

Timişoara – tur de oraş "arhitectura Art Nouveau / Secession"

"arhitectura 1900" – city tour al patrimoniului arhitectural din Timişoara

ideal pentru delegaţii din străinătate la firmele din Timişoara

 dist
  • traseul acestui tur de oraş cuprinde centrul Timişoarei (cartier Cetate, nu vom petrece mult timp aici...) şi cartierul Iosefin; pe lângă arhitectura Art Nouveau în Timişoara (detalii despre clădiri, arhitecţi, conexiuni europene etc.) prezentăm şi momentul istoric şi cadrul economic care au dus la dezvoltarea spectaculoasă a acestei arhitecturi la Timişoara
  • traseul efectiv poate fi uşor diferit, funcţie de punctele stabilite în comun pentru start şi sfârşit; dacă doriţi ca după city tour să mergeţi direct la cină la un restaurant din zona centrală sau din cartierul Iosefin, putem adapta traseul astfel încât oaspeţii să termine turul de oraş direct în faţa restaurantului ales
dist
  • durata cca. 2 ore; turul se potriveşte perfect între terminarea programului de lucru şi cină
  • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
  • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului
  • organizare: doar la cerere
  • descriere program turistic în format PDF

feronerie Secession vienez în Iosefin faţadele epatante ale începutului de secol XX la Timişoara feronerie Art Nouveau – port-drapel Secession evoluat, geometrizat, pe bulevardul principal din Iosefin predecesorii stilului 1900: eclectism neobaroc pe Str. Gh. Doja

Székely László, statuia din Parcul Doina


foto: colectia tymes tours

start album     imaginea anterioara va aflati deja la ultima imagine din album     va aflati deja la ultima imagine din album

Omul arhitecturii 1900 la Timişoara: Székely László

Despre Székely László se pot afla destul de multe din sursele "oficiale" precum Wikipedia. Acestei personalităţi marcante îi este dedicată chiar o carte (album trilingv), precum şi nenumărate studii de specialitate. Nu vrem să repetăm informaţiile existente în mediile on-line, ci mai degraba să le punem în context. Era o perioadă agitată atât pentru oraşul Timişoara (care, la sfârşitul secolului al XIX-lea, se afla în pragul unei dezvoltări explozive) cât şi pentru monarhia dualistă Austro-Ungaria.

Székely s-a format la şcoala arhitectilor budapestani, în ultimii ani ai secolului ai XIX-lea. În acea perioadă Budapesta se afla în dezvoltarea imobiliară accelerată (destul de asemnănătoare cu cea a Timişoarei în aceeaşi perioadă) a deceniilor de după compromisul austro-ungar ("Ausgleich"). Perioada era propice nu doar emancipării politice a maghiarilor, ci şi a celei culturale. De fapt în aceste decenii politica şi cultura au mers mâna în mână, iar arhitecţii nu făceau excepţie din peisajul general: ei căutau forme de expresie cât mai "tipic maghiare", forme care să îi delimiteze de curentele cvasigeneraliza(n)te ce emergeau dinspre Viena. La acel moment arhitectura 1900 se afla înca în retortele birourilor de arhitectură, dar aici s-a oferit o ocazie interesantă de expresie "national-patriotica", prin integrarea unor motive preluate din folclorul maghiar (panonic, transilvan) şi secuiesc. În acest context apar dupa 1896 la Budapesta edificiile construite de Ödön Lechner, care, fiecare în parte, constituie un manifest al noului stil arhitectural 1900, cu incluziunea unor elemente "maghiare" (în fapt puţine erau "curat" maghiare, Lechner utiliza multe motive de origine asiatică). Acesta este mediul în care se formează Székely László, care avea să fie numit în 1903 arhitect-şef al Timişoarei. Este primul ocupant al acestei funcţii, care anterior nu existase în organigrama primăriei.

De interes la momentul respectiv nu era doar aspectul clădirilor ce urmau să completeze ţesutul urban pe imensele terenuri rezultate în urma deforticării. Mult mai important încă era modul concret în care urmau să fie conectate fostele suburbii Fabric, Iosefin, Elisabetin şi Mehala la nucleul urban reprezentat de fostul "oraş interior". Cum şi unde urmau să fie trasate bulevardele principale, cum aveau să fie acestea conectate la străzile secundare – aceste întrebări legate de conceptul de sistematizare urbană erau de semnificaţie capitală.

Exista deja un studiu destul de detaliat realizat de profesorul de arhitectură Ludwig Ritter von Ybl încă de la 1895. Practic acest plan, chiar dacă nu a fost niciodată pus în practică în totalitatea sa, a fost un sprijin nepreţuit pentru Székely: la 1913 a rezultat un nou plan de urbanism, ce se ghida îndeaproape după propunnerile lui von Ybl. Un aspect important al acestui plan este faptul că se prevedeau foarte multe intersecţii în unghiuri mai mari de 90 de grade, ceea ce permitea realizarea de edificii cu rol de cap de perspectivă, atât de tipice perioadei Secession (dar şi perioadelor următoare, până azi). Cum însă la 1913 majoritatea clădirilor Secession ale Timişoarei erau deja terminate, se poate spune că în acest aspect meritul îi revine arhitectului von Ybl în majoritate.

În concluzie la acest tur de oraş: arhitectura Secession este definitorie pentru Timişoara; puţine oraşe europene se pot mândri cu un patrimoniu atât de valoros şi de diversificat aparţinând acestui curent. Edificiile mai mult sau mai puţin monumentale provin de la arhitecţi diferiţi – şi cu un background diferit, aspectul rezultat fiind puternic influenţat de condiţiile locale ale perioadei 1900-1914, însă neputând fi scos din contextul mai larg central-european.

Pentru acest tur de oraş am propus deci un traseu care să oglindească, pe cât posibil, diversitatea arhitecturii Secession la Timişoara. Totodată, ţinem cont şi de limitările fizice ale participanţilor la city tour – simpla parcurgere a centrului (cartier Cetate) şi a cartierelor Iosefin şi Elisabetin necesită un strop de anduranţă. Pe de altă parte, substanţa Secession a Timişoarei este departe de a se limita la aceste cartiere; există edificii foarte valoroase şi în acelaşi timp plăcute privirii şi în Fabric (şi nu puţine la număr!). Putem adapta acest tur de oraş al arhitecturii Secession şi pentru alte trasee, care să includă (şi) cartierul Fabric.


Acest city tour aduce în atenţie tezaurul arhitectural al Timişoarei. Deşi s-a menţionat în presă în ultima perioadă că "Timişoara este oraşul cu cele mai multe clădiri cu statut de monument de arhitectură din România", totuşi pentru timişoreanul "standard", care după o săptămână de stress visează doar la sâmbăta de shopping în Real sau Mall, rămâne un mister care sunt acele mii de clădiri...

Spre finele secolului al XIX-lea artiştii – între care şi arhitecţii, căutau noi forme de expresie, prin care să evadeze din stilurile arhitecturale clasice ce se succedaseră în ultimul mileniu, stiluri arhitecturale care toate se inspirau din arta antichităţii greceşti sau romane. Această mişcare voluntară, această ieşire din canoane a avut drept rezultat o multitudine de direcţii noi şi îndrăzneţe. În vestul Europei au început să apară faţade de clădiri decorate pretenţios – însă nu în stil clasic(ist), ci mai degrabă extravagant. Noua arhitectură nu se asemăna cu nimic din ceea ce se crease anterior (deşi uneori prelua anumite elemente de la stilurile clasice), şi azi este denumită pauşal "arta anilor 1900", "stilul 1900", respectiv "arhitectura 1900".

Noua mişcare artistică a primit numele de Art Nouveau în Franţa, Jugendstil în Germania şi de Secession în Austria; acestor diferenţe de denumire le corespund şi diferenţe ale limbajului arhitectural folosit, arhitectura anilor 1900 pretându-se destul de bine pentru o diferenţiere în "arhitecturi naţionale", în spiritul vremii. Deşi termenul de Art Nouveau este azi mai uzitat decat celelalte, totuşi în cazul Timişoarei, care la acel moment era unul dintre oraşele importante ale Imperiului Austro-Ungar, şi în care în general viaţa culturală – deci şi arhitectura, era o copie după modelele reprezentate de Viena şi Budapesta, termenul de Secession este probabil cel mai potrivit. Sau poate chiar "Szecesszió"?

Pornim deci în turul de oraş pe un traseu sinuos – începem cu Piaţa Unirii (unde barocul este întrerupt de câteva exemple remarcabile ale Secession-ului de influenţă budapestană) pentru a ajunge curând în Piaţa Victoriei (Piaţa Operei), în care toate palatele de mari dimensiuni sunt de fapt construite în stilurile curentelor Art Nouveau / Secession, fără nici o excepţie. În fapt, acesta este probabil unul dintre cele mai reuşite şi mai închegate sit-uri urbane cu Secession original din lume, rivalizând cu cartierele asemănătoare din Viena sau Riga. Dimensiunile extrem de generoase ale acestui spaţiu public (oare există în România pieţe mai mari decât Piaţa Victoriei?...) pun în valoare şi mai bine clădirile elegante, minuţios decorate.

Însă Secession-ul înseamnă mult mai mult în Timişoara! Continuăm deci city tour-ul înspre cartierul Iosefin, trecând Bega. Ne abatem la stânga spre Piaţa Plevna (Parcul Doja) pentru a admira splendidele creaţii ale lui Gemeinhardt & Co., apoi continuăm pe bulevardul principal din Iosefin. Aici nu mai avem palate de dimensiuni impresionante precum în centru, însă în continuare aproape toate clădirile aparţin aceluiaşi curent. Mulţimea de detalii Art Nouveau – în primul rând ornamentaţia zidăriei, dar şi elementele de feronerie, porţile tipice precum şi interioarele (acolo unde reuşim să aruncăm câte o privire) sunt impresionante!

Fără a avea pretenţia unei prelegeri universitare pe tema Art Nouveau, acest city tour aduce în lumină cele mai spectaculoase monumente de arhitectură din Timişoara. Este un program turistic documentat, dar lejer şi relaxant... este cam ca un program de pe Discovery Channel trăit "live".

detalii despre obiectivele turistice


mai multe despre stilul 1900 la Timişoara

Mai multe despre "stilul 1900" la Timişoara – atât din cartierul Cetate, cât şi din Fabric şi Iosefin. De la faţadele epatante la detaliile discrete, curentul Secession prezintă aici o diversitate excepţională.


urbanism în Timişoara – evoluţia şi structura unui oraş european

Despre cetatea Timişoarei şi evoluţia oraşului după demolarea zidurilor – apariţia oraşului modern Timişoara; despre evoluţia nucleului urban în epoca sa de maximă glorie, de la 1716 la 1914.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004