. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour pentru arhitectura Art Nouveau / Secession / Jugendstil în Timisoara
.

Timişoara – tur de oraş "arhitectura Art Nouveau / Secession"

"arhitectura 1900" – city tour al patrimoniului arhitectural din Timişoara

ideal pentru delegaţii din străinătate la firmele din Timişoara

 dist
  • traseul acestui tur de oraş cuprinde centrul Timişoarei (cartier Cetate, nu vom petrece mult timp aici...) şi cartierul Iosefin; pe lângă arhitectura Art Nouveau în Timişoara (detalii despre clădiri, arhitecţi, conexiuni europene etc.) prezentăm şi momentul istoric şi cadrul economic care au dus la dezvoltarea spectaculoasă a acestei arhitecturi la Timişoara
  • traseul efectiv poate fi uşor diferit, funcţie de punctele stabilite în comun pentru start şi sfârşit; dacă doriţi ca după city tour să mergeţi direct la cină la un restaurant din zona centrală sau din cartierul Iosefin, putem adapta traseul astfel încât oaspeţii să termine turul de oraş direct în faţa restaurantului ales
dist
  • durata cca. 2 ore; turul se potriveşte perfect între terminarea programului de lucru şi cină
  • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
  • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului
  • organizare: doar la cerere
  • descriere program turistic în format PDF

casa scărilor la Palatul Emmer Palatul Löffler, imens şi somptuos Palatul Dauerbach ("Palace"), Secession la scară mare în Piaţa Victoriei, Timişoara Palatul Széchényi, creaţie a arhitectului Székely László Interiorul unei biserici Art Nouveau: mănăstirea piariştilor

"Casa cu Păuni", reuşită realizare a lui Gemeinhardt


foto: colectia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Palatul Széchényi

Din Piaţa Victoriei trecem podul înspre Iosefin si Elisabetin. Ascunsă între malul Begăi si Piaţa Maria se află Piaţa Plevnei, cunoscută şi sub numele de Parcul Doja. Acest colţisor al cartierului Elisabetin adăposteşte un adevărat tezaur de arhitectură Secession. Între clădirile de aici iese în evidenţă faimoasa "casă cu păuni şi bufniţe", cunoscută creaţie a arhitectului Martin Gemeinhardt.

A fost construită în 1904 pentru proprietarul Johann Hartlauer. Pe un fond de cărămidă aparentă se desfaşoară un peisaj luxuriant cu vrejuri de flori, dar şi o mică gradină zoologică. Păunii sunt cei ce se observă cel mai uşor, dar la o privire mai atentă identificăm aici şi bufniţe şi veveriţe. Clădirea se înscrie fazei florale a arhitecturii 1900 – fiind construită în 1904, precede cu câţiva ani edificiile de mari dimensiuni ale lui Székely din Piaţa Victoriei. Vorbim de aşa-zisă "fază florală" a stilului 1900 – curentul Secession. Şi la Gemeinhardt apar elemente istoriste, dar de o cu totul altă nuanţă – (neo-)gotică, acestea fiind şi destul de subtile.

Utilizarea intensivă a motivelor zoomorfe în Piaţa Plevnei nu este singulară la casa Hartlauer. Nu departe se află o casă cu nenumărate capete de porci (!), şi tot în imediata apropiere, pe acelaşi front de cladiri, Gemeinhardt a mai construit o "casă cu păuni" asemănătoare – casa Romulus Nicolin, care însă în plus se distinge şi printr-un frumos pom al vieţii de mari dimensiuni, reprezentat pe faţadă.

Zona Pieţei Plevnei a avut o evoluţie interesantă. Aşezată la marginea nord-vestică a cartierului Elisabetin (în imediata apropiere începea deja Iosefinul), spaţiul liber iniţial existent aici era mult mai mare şi era numit Piaţa Doja (Dózsa-tér); se întindea până la actuala Str. Gheorghe Doja, unde se mai află înca clădiri de la sfârşitul secolului al XIX-lea. De pe site-ul primăriei Timişoara aflăm că pe acest spaţiu se aflau depozite de lemne până la 1900, apoi aici s-a organizat "piaţa de porci". Deci, când pe la 1900–1905 aici începea construcţia caselor în stil 1900, cu delicate decoraţii Secession, priveliştea din faţă nu era tocmai delicată! Ulterior, în perioada interbelică (şi după mutarea porcilor...), se construiesc şi vilele de pe partea de est a pieţei, în arhitectura tipică acelei perioade. Astfel Piaţa Plevnei ajunge să fie un spaţiu inchis, regulat – din păcate chiar atât de închis, încât puţină lume ştie de existenţa lui; fără indicaţii precise, turistul străin nu are nici o şansă să descopere minunata arhitectură de aici. Din acest motiv, am inclus această piaţă ca punct obligatoriu în city tour.


poarta "casei cu păuni" semnătura arhitectului Gemeinhardt pe "casa cu păuni" ... şi iată şi păunii lui Gemeinhardt Secession cu motive de inspiraţie populară o inscripţie 100% Art Nouveau

Acest city tour aduce în atenţie tezaurul arhitectural al Timişoarei. Deşi s-a menţionat în presă în ultima perioadă că "Timişoara este oraşul cu cele mai multe clădiri cu statut de monument de arhitectură din România", totuşi pentru timişoreanul "standard", care după o săptămână de stress visează doar la sâmbăta de shopping în Real sau Mall, rămâne un mister care sunt acele mii de clădiri...

Spre finele secolului al XIX-lea artiştii – între care şi arhitecţii, căutau noi forme de expresie, prin care să evadeze din stilurile arhitecturale clasice ce se succedaseră în ultimul mileniu, stiluri arhitecturale care toate se inspirau din arta antichităţii greceşti sau romane. Această mişcare voluntară, această ieşire din canoane a avut drept rezultat o multitudine de direcţii noi şi îndrăzneţe. În vestul Europei au început să apară faţade de clădiri decorate pretenţios – însă nu în stil clasic(ist), ci mai degrabă extravagant. Noua arhitectură nu se asemăna cu nimic din ceea ce se crease anterior (deşi uneori prelua anumite elemente de la stilurile clasice), şi azi este denumită pauşal "arta anilor 1900", "stilul 1900", respectiv "arhitectura 1900".

Noua mişcare artistică a primit numele de Art Nouveau în Franţa, Jugendstil în Germania şi de Secession în Austria; acestor diferenţe de denumire le corespund şi diferenţe ale limbajului arhitectural folosit, arhitectura anilor 1900 pretându-se destul de bine pentru o diferenţiere în "arhitecturi naţionale", în spiritul vremii. Deşi termenul de Art Nouveau este azi mai uzitat decat celelalte, totuşi în cazul Timişoarei, care la acel moment era unul dintre oraşele importante ale Imperiului Austro-Ungar, şi în care în general viaţa culturală – deci şi arhitectura, era o copie după modelele reprezentate de Viena şi Budapesta, termenul de Secession este probabil cel mai potrivit. Sau poate chiar "Szecesszió"?

Pornim deci în turul de oraş pe un traseu sinuos – începem cu Piaţa Unirii (unde barocul este întrerupt de câteva exemple remarcabile ale Secession-ului de influenţă budapestană) pentru a ajunge curând în Piaţa Victoriei (Piaţa Operei), în care toate palatele de mari dimensiuni sunt de fapt construite în stilurile curentelor Art Nouveau / Secession, fără nici o excepţie. În fapt, acesta este probabil unul dintre cele mai reuşite şi mai închegate sit-uri urbane cu Secession original din lume, rivalizând cu cartierele asemănătoare din Viena sau Riga. Dimensiunile extrem de generoase ale acestui spaţiu public (oare există în România pieţe mai mari decât Piaţa Victoriei?...) pun în valoare şi mai bine clădirile elegante, minuţios decorate.

Însă Secession-ul înseamnă mult mai mult în Timişoara! Continuăm deci city tour-ul înspre cartierul Iosefin, trecând Bega. Ne abatem la stânga spre Piaţa Plevna (Parcul Doja) pentru a admira splendidele creaţii ale lui Gemeinhardt & Co., apoi continuăm pe bulevardul principal din Iosefin. Aici nu mai avem palate de dimensiuni impresionante precum în centru, însă în continuare aproape toate clădirile aparţin aceluiaşi curent. Mulţimea de detalii Art Nouveau – în primul rând ornamentaţia zidăriei, dar şi elementele de feronerie, porţile tipice precum şi interioarele (acolo unde reuşim să aruncăm câte o privire) sunt impresionante!

Fără a avea pretenţia unei prelegeri universitare pe tema Art Nouveau, acest city tour aduce în lumină cele mai spectaculoase monumente de arhitectură din Timişoara. Este un program turistic documentat, dar lejer şi relaxant... este cam ca un program de pe Discovery Channel trăit "live".

detalii despre obiectivele turistice


mai multe despre stilul 1900 la Timişoara

Mai multe despre "stilul 1900" la Timişoara – atât din cartierul Cetate, cât şi din Fabric şi Iosefin. De la faţadele epatante la detaliile discrete, curentul Secession prezintă aici o diversitate excepţională.


urbanism în Timişoara – evoluţia şi structura unui oraş european

Despre cetatea Timişoarei şi evoluţia oraşului după demolarea zidurilor – apariţia oraşului modern Timişoara; despre evoluţia nucleului urban în epoca sa de maximă glorie, de la 1716 la 1914.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004