. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour pentru arhitectura Art Nouveau / Secession / Jugendstil în Timisoara
.

Timişoara – tur de oraş "arhitectura Art Nouveau / Secession"

"arhitectura 1900" – city tour al patrimoniului arhitectural din Timişoara

ideal pentru delegaţii din străinătate la firmele din Timişoara

 dist
  • traseul acestui tur de oraş cuprinde centrul Timişoarei (cartier Cetate, nu vom petrece mult timp aici...) şi cartierul Iosefin; pe lângă arhitectura Art Nouveau în Timişoara (detalii despre clădiri, arhitecţi, conexiuni europene etc.) prezentăm şi momentul istoric şi cadrul economic care au dus la dezvoltarea spectaculoasă a acestei arhitecturi la Timişoara
  • traseul efectiv poate fi uşor diferit, funcţie de punctele stabilite în comun pentru start şi sfârşit; dacă doriţi ca după city tour să mergeţi direct la cină la un restaurant din zona centrală sau din cartierul Iosefin, putem adapta traseul astfel încât oaspeţii să termine turul de oraş direct în faţa restaurantului ales
dist
  • durata cca. 2 ore; turul se potriveşte perfect între terminarea programului de lucru şi cină
  • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
  • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului
  • organizare: doar la cerere
  • descriere program turistic în format PDF

turul de oraş în centru: fosta Bancă de Scont, Secession maghiar casa Brück – farmacia casa scărilor la Palatul Emmer

Palatul Löffler, imens şi somptuos


foto: colectia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Palatul Löffler în Piaţa Victoriei

Ajunşi în Piaţa Victoriei ("Piaţa Operei") admirăm un întreg complex de clădiri în stil 1900, toate de mari dimensiuni şi toate excepţional decorate. Este o zonă cu adevărat demnă de un mare oraş european. Dintre clădirile de aici, cu siguranţă iese în evidenţă Palatul Löffler, atât datorită dimensiunilor cât şi prin aspectul foarte elegant.

Se află la capătul nordic al pieţei, pe partea denumită în vechime "Surogat". În ciuda dimensiunilor sale, a fost terminat în doar 14 luni: martie 1912 – mai 1913.

La începutul sec. XX familia Löffler era una dintre cele mai înstărite din oraş. Unul dintre tinerii clanului, Leopold Löffler, era arhitect – el a proiectat şi clădirea.

Imobilul se întinde mult pe lungime, ocupând un cvartal întreg. Latura lungă este "cuminte", ritmată de corpurile ieşite în rezalit. Deosebite sunt însă faţadele scurte – de obicei cea dinspre nord (ce dă spre Operă) este remarcată mult mai des de către turişti. Se observă două bow-window-uri zvelte, bogat decorate (perechi de statui umane, sgraffitti florale) ce se termină cu un mare fronton triunghiular. La acest capăt al clădirii acoperişul este supraînalţat (o reminiscenţă barocă la Leopold Löffler?), sporind în mod substanţial înalţimea siluetei palatului. Dacă pe latura lungă palatul are un aspect masiv şi sobru, pe laturile scurte Palatul Löffler se remarcă prin înaltime, decoraţii şi relativă zvelteţe.

De la bun început edificiul s-a impus în conştiinţa timişorenilor drept o clădire reprezentativă. La parter s-a ţinut în 1913 (deci chiar în anul inaugurării) o mare expoziţie de flori. În clădire se aflau şi birourile direcţiei regionale a MAV (a căilor ferate maghiare), absolut necesară în perioada începutului de secol, când Banatul dispunea de una dintre cele mai dense reţele de cale ferată nu doar din monarhia austro-ungară, ci din întreaga Europă.

În principiu, Palatul Löffler era o casă de raport – adica o construcţie cu apartamente de închiriat la etaj(e), şi eventual cu spaţii comerciale la parter. Există în Timisoara sute de case de raport construite în stilul arhitecturii 1900, curentul Secession. De fapt, aproape tot Secession-ul timişorean provine de la casele de raport, care, la începutul secolului XX, deveniseră una dintre noţiunile esenţiale în evoluţia naturală a Timişoarei de la un centru regional spre o metropolă de importanţă europeană.

Palatul Löffler conţine însa şi simboluri mai prozaice decât cele ale decoraţiilor Secession: marele fronton triunghiular de pe latura de nord este ciuruit de gloanţele trase în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 (mai exact: pe 17.12.1989). În piaţă s-a tras intens de către forţele de represiune – iniţial în aer, apoi şi în ţintele umane. La parterul Palatului Löffler, în faţa "lacto-barului" a fost împuşcat Ladislau Csizmarik, "profesoraşul care dirija cântece în Piaţa Operei". Iar fast-food-ul McDonalds ce se află acum la parter ar putea reprezenta, evident, victoria "capitalismului sălbatic". Ca şi în cazul multor altor clădiri din Timişoara, şi Palatul Löffler ascunde straturi peste straturi de istorie, în cei mai puţin de 100 de ani de la construcţia sa.


Palatul Dauerbach ("Palace"), Secession la scară mare în Piaţa Victoriei, Timişoara Palatul Széchényi, creaţie a arhitectului Székely László Interiorul unei biserici Art Nouveau: mănăstirea piariştilor "Casa cu Păuni", cea mai reuşită realizare a lui Gemeinhardt poarta "casei cu păuni"

Acest city tour aduce în atenţie tezaurul arhitectural al Timişoarei. Deşi s-a menţionat în presă în ultima perioadă că "Timişoara este oraşul cu cele mai multe clădiri cu statut de monument de arhitectură din România", totuşi pentru timişoreanul "standard", care după o săptămână de stress visează doar la sâmbăta de shopping în Real sau Mall, rămâne un mister care sunt acele mii de clădiri...

Spre finele secolului al XIX-lea artiştii – între care şi arhitecţii, căutau noi forme de expresie, prin care să evadeze din stilurile arhitecturale clasice ce se succedaseră în ultimul mileniu, stiluri arhitecturale care toate se inspirau din arta antichităţii greceşti sau romane. Această mişcare voluntară, această ieşire din canoane a avut drept rezultat o multitudine de direcţii noi şi îndrăzneţe. În vestul Europei au început să apară faţade de clădiri decorate pretenţios – însă nu în stil clasic(ist), ci mai degrabă extravagant. Noua arhitectură nu se asemăna cu nimic din ceea ce se crease anterior (deşi uneori prelua anumite elemente de la stilurile clasice), şi azi este denumită pauşal "arta anilor 1900", "stilul 1900", respectiv "arhitectura 1900".

Noua mişcare artistică a primit numele de Art Nouveau în Franţa, Jugendstil în Germania şi de Secession în Austria; acestor diferenţe de denumire le corespund şi diferenţe ale limbajului arhitectural folosit, arhitectura anilor 1900 pretându-se destul de bine pentru o diferenţiere în "arhitecturi naţionale", în spiritul vremii. Deşi termenul de Art Nouveau este azi mai uzitat decat celelalte, totuşi în cazul Timişoarei, care la acel moment era unul dintre oraşele importante ale Imperiului Austro-Ungar, şi în care în general viaţa culturală – deci şi arhitectura, era o copie după modelele reprezentate de Viena şi Budapesta, termenul de Secession este probabil cel mai potrivit. Sau poate chiar "Szecesszió"?

Pornim deci în turul de oraş pe un traseu sinuos – începem cu Piaţa Unirii (unde barocul este întrerupt de câteva exemple remarcabile ale Secession-ului de influenţă budapestană) pentru a ajunge curând în Piaţa Victoriei (Piaţa Operei), în care toate palatele de mari dimensiuni sunt de fapt construite în stilurile curentelor Art Nouveau / Secession, fără nici o excepţie. În fapt, acesta este probabil unul dintre cele mai reuşite şi mai închegate sit-uri urbane cu Secession original din lume, rivalizând cu cartierele asemănătoare din Viena sau Riga. Dimensiunile extrem de generoase ale acestui spaţiu public (oare există în România pieţe mai mari decât Piaţa Victoriei?...) pun în valoare şi mai bine clădirile elegante, minuţios decorate.

Însă Secession-ul înseamnă mult mai mult în Timişoara! Continuăm deci city tour-ul înspre cartierul Iosefin, trecând Bega. Ne abatem la stânga spre Piaţa Plevna (Parcul Doja) pentru a admira splendidele creaţii ale lui Gemeinhardt & Co., apoi continuăm pe bulevardul principal din Iosefin. Aici nu mai avem palate de dimensiuni impresionante precum în centru, însă în continuare aproape toate clădirile aparţin aceluiaşi curent. Mulţimea de detalii Art Nouveau – în primul rând ornamentaţia zidăriei, dar şi elementele de feronerie, porţile tipice precum şi interioarele (acolo unde reuşim să aruncăm câte o privire) sunt impresionante!

Fără a avea pretenţia unei prelegeri universitare pe tema Art Nouveau, acest city tour aduce în lumină cele mai spectaculoase monumente de arhitectură din Timişoara. Este un program turistic documentat, dar lejer şi relaxant... este cam ca un program de pe Discovery Channel trăit "live".

detalii despre obiectivele turistice


mai multe despre stilul 1900 la Timişoara

Mai multe despre "stilul 1900" la Timişoara – atât din cartierul Cetate, cât şi din Fabric şi Iosefin. De la faţadele epatante la detaliile discrete, curentul Secession prezintă aici o diversitate excepţională.


urbanism în Timişoara – evoluţia şi structura unui oraş european

Despre cetatea Timişoarei şi evoluţia oraşului după demolarea zidurilor – apariţia oraşului modern Timişoara; despre evoluţia nucleului urban în epoca sa de maximă glorie, de la 1716 la 1914.






tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004