. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour pentru arhitectura Art Nouveau / Secession / Jugendstil în Timisoara
.

Timişoara – tur de oraş "arhitectura Art Nouveau / Secession"

"arhitectura 1900" – city tour al patrimoniului arhitectural din Timişoara

ideal pentru delegaţii din străinătate la firmele din Timişoara

 dist
  • traseul acestui tur de oraş cuprinde centrul Timişoarei (cartier Cetate, nu vom petrece mult timp aici...) şi cartierul Iosefin; pe lângă arhitectura Art Nouveau în Timişoara (detalii despre clădiri, arhitecţi, conexiuni europene etc.) prezentăm şi momentul istoric şi cadrul economic care au dus la dezvoltarea spectaculoasă a acestei arhitecturi la Timişoara
  • traseul efectiv poate fi uşor diferit, funcţie de punctele stabilite în comun pentru start şi sfârşit; dacă doriţi ca după city tour să mergeţi direct la cină la un restaurant din zona centrală sau din cartierul Iosefin, putem adapta traseul astfel încât oaspeţii să termine turul de oraş direct în faţa restaurantului ales
dist
  • durata cca. 2 ore; turul se potriveşte perfect între terminarea programului de lucru şi cină
  • ghid limbile engleză şi germană, pentru alte limbi rugăm anunţaţi din timp
  • preţ: la cerere, funcţie de mărimea grupului
  • organizare: doar la cerere
  • descriere program turistic în format PDF


turul de oraş în centru: fosta Bancă de Scont, Secession maghiar


foto: colectia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Banca de Scont (Palatul Steiner Miksa)

Începem acest tur de oraş în Piaţa Unirii, în inima centrului vechi al Timişoarei. Chiar şi aici, în miezul baroc al "Innere Stadt-ului" cetăţii, se observă noul curent arhitectural ce făcea senzaţie în Timişoara începutului de sec. XX.

Edificiul a fost ridicat de către întreprinzătorul privat Steiner Miksa (Max Steiner) între 1908-1909. Existenţa a două nume pentru un acelaşi individ indică una dintre realităţile momentului: sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX erau perioada de vârf a exaltării sentimentelor national-patriotice maghiare la Timişoara – ca de altfel în toată jumătatea maghiară a monarhiei. Acestui curent i s-au integrat benevol şi multi ne-maghiari (îndeosebi evrei, germani, slovaci, croaţi şi chiar români), mai ales intelectuali şi mic-burghezi. Unii chiar şi-au maghiarizat numele: Max – Miksa.

Şi arhitectura în sine are ceva de-a face cu spiritul "naţional-patriotic" al vremii. Cei ce au realizat planurile Băncii de Scont sunt Komor Marcell si Dezső Jakab, formaţi la şcoala arhitectului budapestan Ödön Lechner. Lechner era cel mai cunoscut promotor al Secession-ului din Ungaria, a dezvoltat un limbaj arhitectural care, cel puţin la nivel declarativ, încerca să se inspire din folclorul maghiar sau secuiesc. Şcolii lechneriene îi sunt tipice formele curbe (la ferestre, bowindowuri cât şi ca frontoane semicirculare), precum şi utilizarea din abundenţă a ceramicii smălţuite – aluzie la tradiţia valoroasei ceramici maghiare de Zsolnay sau Herend. Activitatea lui Lechner se subsumează unui efort conştient al arhitecţilor budapestani de a crea o arhitectură "naţională", tipic maghiară, în cadrul stilului arhitecturii 1900. Rezultatele au fost adesea surprinzătoare, interesante şi frumoase în acelaşi timp: clădiri fluide, cu forme organice, şi cărora le lipsesc complet elemente ale ordinelor clasice – observăm şi la Palatul Steiner că lipsesc complet coloanele sau pilaştrii.

Clădirea a adăpostit Banca de Scont (la parter; denumirea oficială până la 1919: "Kereskedelmi Bank Rt."), dar şi alte câteva birouri, precum şi apartamente de închiriat – bineînţeles că nu oricine îşi permitea să stea în chirie în această casă elegantă, situată în "buricul târgului" (la momentul construcţiei, Piaţa Operei / Victoriei nici nu exista încă).

Deşi nu este un edificiu de dimensiuni mari, Banca de Scont (Palatul Max Steiner) este una dintre apariţiile cele mai "exotice" în peisajul timişorean al arhitecturii anilor 1900. Spectaculozitatea sa este sporită de plasarea într-un ansamblu istoric mult mai vechi, dominat de regulile rigide ale barocului şi neoclasicismului.


casa Brück – farmacia casa scărilor la Palatul Emmer Palatul Löffler, imens şi somptuos Palatul Dauerbach ("Palace"), Secession la scară mare în Piaţa Victoriei, Timişoara Palatul Széchényi, creaţie a arhitectului Székely László

Acest city tour aduce în atenţie tezaurul arhitectural al Timişoarei. Deşi s-a menţionat în presă în ultima perioadă că "Timişoara este oraşul cu cele mai multe clădiri cu statut de monument de arhitectură din România", totuşi pentru timişoreanul "standard", care după o săptămână de stress visează doar la sâmbăta de shopping în Real sau Mall, rămâne un mister care sunt acele mii de clădiri...

Spre finele secolului al XIX-lea artiştii – între care şi arhitecţii, căutau noi forme de expresie, prin care să evadeze din stilurile arhitecturale clasice ce se succedaseră în ultimul mileniu, stiluri arhitecturale care toate se inspirau din arta antichităţii greceşti sau romane. Această mişcare voluntară, această ieşire din canoane a avut drept rezultat o multitudine de direcţii noi şi îndrăzneţe. În vestul Europei au început să apară faţade de clădiri decorate pretenţios – însă nu în stil clasic(ist), ci mai degrabă extravagant. Noua arhitectură nu se asemăna cu nimic din ceea ce se crease anterior (deşi uneori prelua anumite elemente de la stilurile clasice), şi azi este denumită pauşal "arta anilor 1900", "stilul 1900", respectiv "arhitectura 1900".

Noua mişcare artistică a primit numele de Art Nouveau în Franţa, Jugendstil în Germania şi de Secession în Austria; acestor diferenţe de denumire le corespund şi diferenţe ale limbajului arhitectural folosit, arhitectura anilor 1900 pretându-se destul de bine pentru o diferenţiere în "arhitecturi naţionale", în spiritul vremii. Deşi termenul de Art Nouveau este azi mai uzitat decat celelalte, totuşi în cazul Timişoarei, care la acel moment era unul dintre oraşele importante ale Imperiului Austro-Ungar, şi în care în general viaţa culturală – deci şi arhitectura, era o copie după modelele reprezentate de Viena şi Budapesta, termenul de Secession este probabil cel mai potrivit. Sau poate chiar "Szecesszió"?

Pornim deci în turul de oraş pe un traseu sinuos – începem cu Piaţa Unirii (unde barocul este întrerupt de câteva exemple remarcabile ale Secession-ului de influenţă budapestană) pentru a ajunge curând în Piaţa Victoriei (Piaţa Operei), în care toate palatele de mari dimensiuni sunt de fapt construite în stilurile curentelor Art Nouveau / Secession, fără nici o excepţie. În fapt, acesta este probabil unul dintre cele mai reuşite şi mai închegate sit-uri urbane cu Secession original din lume, rivalizând cu cartierele asemănătoare din Viena sau Riga. Dimensiunile extrem de generoase ale acestui spaţiu public (oare există în România pieţe mai mari decât Piaţa Victoriei?...) pun în valoare şi mai bine clădirile elegante, minuţios decorate.

Însă Secession-ul înseamnă mult mai mult în Timişoara! Continuăm deci city tour-ul înspre cartierul Iosefin, trecând Bega. Ne abatem la stânga spre Piaţa Plevna (Parcul Doja) pentru a admira splendidele creaţii ale lui Gemeinhardt & Co., apoi continuăm pe bulevardul principal din Iosefin. Aici nu mai avem palate de dimensiuni impresionante precum în centru, însă în continuare aproape toate clădirile aparţin aceluiaşi curent. Mulţimea de detalii Art Nouveau – în primul rând ornamentaţia zidăriei, dar şi elementele de feronerie, porţile tipice precum şi interioarele (acolo unde reuşim să aruncăm câte o privire) sunt impresionante!

Fără a avea pretenţia unei prelegeri universitare pe tema Art Nouveau, acest city tour aduce în lumină cele mai spectaculoase monumente de arhitectură din Timişoara. Este un program turistic documentat, dar lejer şi relaxant... este cam ca un program de pe Discovery Channel trăit "live".

detalii despre obiectivele turistice


mai multe despre stilul 1900 la Timişoara

Mai multe despre "stilul 1900" la Timişoara – atât din cartierul Cetate, cât şi din Fabric şi Iosefin. De la faţadele epatante la detaliile discrete, curentul Secession prezintă aici o diversitate excepţională.


urbanism în Timişoara – evoluţia şi structura unui oraş european

Despre cetatea Timişoarei şi evoluţia oraşului după demolarea zidurilor – apariţia oraşului modern Timişoara; despre evoluţia nucleului urban în epoca sa de maximă glorie, de la 1716 la 1914.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004