emblema Tymes Tours

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

.
.    homepage & noutati       7 ani tymes tours       echipa       contact   
   pentru angajatii firmei       pentru invitatii firmei       pentru activitatea curenta   
   links       sitemap   
distantator

Link-uri

colecţie de link-uri interesante pe teme de interes turistic



Prezentăm în continuare o scurtă colecţie de link-uri spre site-uri de turism. Colecţia nu va fi niciodată completă, ci în permanentă actualizare – puteţi deci trece pe aici din când în când pentru a vedea ce am mai găsit interesant pe www.

Internetul geme de informaţii de tot soiul despre obiectivele turistice din România. Din păcate un procent foarte ridicat din postările pe internet conţin informaţii culese prin metoda copy/paste. Pe această cale proliferează inclusiv o grămadă de greşeli; dacă există "folclor urban", se poate spune că există şi "folclor internautic". În colecţia de mai jos am încercat să evităm asemenea site-uri, dar nu putem garanta că am reuşit 100%. Nu răspundem sub nici o formă de informaţia postată pe aceste site-uri.

O altă observaţie importantă: pentru orice internaut cu experienţă este binecunoscut nivelul slab al multor site-uri administrate de către instituţii oficiale – adică de către cei ce ar avea nu doar interesul direct, ci chiar sarcina expresă de a oferi informaţie de calitate din domeniul respectiv. Este revoltător că se poate face o asemenea muncă de mântuială pe banii noştri.

 pauză în excursia cu trenuleţul cu aburi, pe Vaser

Turismul modern înseamnă mai mult decât simple vizite
Turiştii secolului XXI nu mai vor doar să "bifeze" obiectivele turistice – ei vor contacte cu localnicii, vor să înţeleagă viaţa celor din regiunea vizitată. Într-o tură cu mocăniţa pe Valea Vaserului (Maramureş), într-o pauză "accidentală" (a deraiat trenuleţul, va fi repus pe şine în jumătate de oră) oaspeţii noştri din Austria se întreţin cu un "Zipser" (etnic german din Vişeul de Sus), muncitor forestier, care le explică despre munca la pădure.


Banat (incl. jud. AR, HD şi parţial MH): site-uri despre obiective de turism cultural

Notă: am încadrat la Banat zone care nu intră în noţiunea de "Banat istoric", anume judeţul Arad (în întregime), judeţul Hunedoara (în întregime) precum şi o parte din jud. Mehedinţi (zona Orşova). Am făcut acest lucru strict din raţiuni practice, pentru a vă oferi o imagine a zonei ce este uşor accesibilă din Timişoara, şi care, în ciuda background-ului istoric, alcătuieşte azi un spaţiu socio-economic comun.

BANATerra – o posibilă enciclopedie a Banatului
Colectivul interdisciplinar din spatele site-ului face exact ceea ce spune titlul: adună informaţii despre Banat, din cele mai diverse domenii. Site-ul este prezentat în nu mai puţin de nouă limbi; conţinutul diferă foarte mult de la o versiune (limbă) la alta, cele mai consistente informaţii se găsesc în limbile română şi germană. Sistemul de indexare al informaţiilor este uşor greoi, dar informaţia este în acelaşi timp extrem de diversă şi de valoroasă – deci merită să petreceţi ceva timp pe site şi să săpaţi după informaţie pe îndelete.

Limbi: româna germana maghiara sârba engleza bulgara franceza italiana spaniola

timisoara-info.ro
Site de bază pentru turism (cultural) în Timişoara. Pe de o parte există o listă a evenimentelor culturale curente, pe de altă parte găsiţi informaţii detaliate despre obiectivele turistice din cartierele istorice, şi chiar despre cazări şi alte servicii.

Limbi: româna engleza sârba

Mircea Rusnac: istoria Banatului
Mircea Rusnac este doctor în istorie şi un asiduu cercetător al trecutului Banatului – cu accent pe Banatul Montan. Prezenţa sa online abundă în informaţii de detaliu, foarte bine documentate; multe se referă la ultima sută de ani, perioadă în care zona noastră a suferit schimbări profunde şi dramatice.

Limbi: româna

Memoria Banatului, M. Timişoarei şi Memoria (pur şi simplu)
Cele trei site-uri sunt înrudite atât ca subiect, cât şi ca autori. În principiu e vorba de publicarea unor jurnale sau interviuri detaliate – cele mai multe sunt pe site-ul Memoria – cele mai multe sunt din Banat şi conţin veritabile poveşti de viaţă, relatarea unor destine interesante în vâltoarea istoriei. Pe Memoria Timişoarei veţi găsi şi o interesantă colecţie de imagini de epocă. De pe Memoria Banatului puteţi downloada nişte cărţi interesante în format electronic (E-books).

Limbi: româna

Banat (incl. jud. AR, HD şi parţial MH): obiective naturale şi peisagistice

Clubul Speologic Exploratorii Reşiţa
Prezentările trec mult dincolo de temele speologice, prezentând cam tot ce înseamnă patrimoniu natural în Caraş-Severin. Exact aşa cum trebuie să fie un site despre zone naturale valoroase: informativ la detaliu, cu poze de calitate, cu studii si fisiere pdf downloadabile etc. Încă o dovadă că o mână de oameni pasionaţi face mai mai mult decât o armată de birocraţi plătiţi din banii noştri de impozite, dar care au aterizat în funcţii printr-o minune cerească à la România.

Limbi: româna germana engleza

Clubul de Turism Concordia, Lugoj
Probabil că nu vă interesează informaţiile despre membrii clubului etc., dar cu siguranţă veţi găsi atractive albumele de imagini. Fotografiile acoperă activităţi precum drumeţia, cicloturismul, raftingul, speologia în grupe montane foarte diverse (majoritatea din Banat, dar nu numai).

Limbi: româna

Banatul Montan – trăieşte diversitatea (turism în jud. Caraş-Severin)
Departamentul de Turism din cadrul CJ Caraş-Severin a pus la punct acest site informativ, cu multe imagini şi filmuleţe bune, mai ales în ceea ce priveşte comorile naturale şi peisagistice ale Banatului Montan (la partea de monumente încă mai trebuie lucrat).

româna germana engleza

Parcul Natural Porţile de Fier
Această arie protejată avea un site bun, dar care a suferit un face-lift negativ, după chipul şi asemănarea Romsilva. Găsiţi totuşi şi acum foarte multă informaţie utilă, dar prezentată neatractiv. Plus o grămadă de reguli de vizitare "lemnoase", gen "sunt interzise... fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără avizul Administraţiei Parcului" (pfff... nu ar trebui să aibe tot interesul să facă cineva reclamă zonei?), plus nişte tarife pentru servicii sublime, dar inexistente. Site doar în română, ca să nu cumva să dea năvală turiştii străini cu camere foto profesionale.

Limbi: româna

Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului
În principiu orice site despre un parc naţional mai puţin cunoscut este binevenit. În practică, te întrebi dacă Romsilva (administratorul parcului şi al site-ului) nu cumva a vrut să-i alunge pe turişti cu acest site...

Limbi: româna

Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei
Din păcate puţin informativ şi puţin atractiv (din nou site marca Romsilva). Veţi avea totuşi o (mică) idee despre Valea Cernei (care este o zonă grozavă, ce merita mult mai mult marketing).

Limbi: româna engleza

România (fără Banat): site-uri despre obiective de turism cultural

cIMec.ro (Institutul de Memorie Culturală)
Foarte multe informaţii de nivel ridicat despre monumentele de artă şi/sau istorice din România. Multe informaţii din domeniul arheologiei şi deci s-ar putea să aveţi dificultăţi dacă căutaţi altceva decât arheologie (este multă informaţie valoroasă pe site, dar nu prea bine structurată). Ca exemplu de subiecte interesante menţionăm bisericile cu pictură murală exterioară din Oltenia (cu alt link spre baza de date respectivă) şi "patrimoniul creştin" (sau link către baza de date lăcaşe de cult).

Limbi: româna engleza

România (fără Banat): obiective naturale şi peisagistice

alpinet.ro
Cel mai bun portal dedicat montaniarzilor din România. Enorm de multe fotografii de calitate excepţională, descrieri de trasee, jurnale ale drumeţiilor montane etc. .

Limbi: româna engleza

Pagina lui Thomas Schek pe Naitpage
Un site privat cu multe poze din România. Accentul cade pe zona montană (ture de drumeţie) şi pe Banat, Ardeal, Oltenia. Imaginile acoperă şi zone montane mai puţin popularizate. Site-ul lui Karpatenwilli este asemanator şi chiar mult mai bun (mult mai multe imagini & informaţii, practic din toată România), însă din păcate este doar în germană. .

Limbi: româna germana engleza (engleză doar parţial)

Invitaţie în Carpaţi
Revista, destul de cunoscută printre montaniarzi, poate fi downloadată (număr cu număr). Descrierile sunt detaliate (într-o prezentare ceva mai "lirică"), o completare foarte utilă faţă de site-ul alpinet.ro menţionat mai sus.

Limbi: româna

Diverse alte site-uri (promovare turistică şi altele...)

Wikipedia
Tata şi mama portalurilor. Dacă fiecare dintre noi ar citi (sau ar completa) un articol din Wikipedia pe zi, am trăi într-o lume mai bună.

Limbi: româna engleza germana franceza ... şi multe altele.





tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004