. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour de iarna cu profesori germani de la Politehnica Timişoara
.

dec. 2010: City tour de iarnă cu profesori germani de la Politehnica Timişoara

tur de oraş în Timişoara pe zăpadă, frig şi soare orbitor

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

în Piaţa Unirii, discuţii pe parcursul city tour-ului baroc în Piaţa Unirii, peisaj de iarnă zăpada acoperă inscripţiile trecutului Piaţa Unirii: inscripţia de la fântână curtea bastionului Theresia

cetatea bastionară Timişoara – schiţă


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Unul dintre planurile cetăţii bastionare Timişoara

... şi care plan nu a fost niciodată realizat constructiv.

Austriecii conduşi de Prinţul Eugeniu de Savoya au cucerit cetatea turcească Timişoara la 1716, după 42 de zile de asediu de artilerie. Cetatea proaspăt cucerită era nu doar puternic deteriorată de asediu, ci şi depăşită din punct de vedere tehnic (zid de palisadă – adică din trunchiuri de copaci – întărit cu pământ), neputând face faţă artileri moderne. Cum proiectarea şi edficarea unor fortificaţii noi, şi care să corespundă tehnicii momentului, ar fi luat mult timp (zeci de ani, cum se va dovedi ulterior), austriecii au fost nevoiţi să repare (să "cârpească", cu mici îmbunătăţiri nesemnificative) ceea ce moşteniseră de la turci; chiar dacă probabil nu prea aveau la inimă aceste fortificaţii învechite şi puţin eficiente, totuşi oraşul nu avea voie nici un moment să rămână fără apărare, "în fundul gol" în faţa unui atac.

Abia după mai bine de zece ani, spre sfârşitul anilor 1720 începe la Viena planificarea noii cetăţi – Timişoara urma să fie înconjurată de fortificaţii bastionare cu ziduri triple, rezultând astfel o cetate modernă şi de mare întindere (mult mai întinsă decât cea anterioară, turcească). Munca efectivă se pare că a început în anul 1731, iar primul bastion realizat (din totalul de nouă) a fost tocmai bastionul Terezia (Theresienbastion), ale cărui resturi le putem vedea şi azi.

Deşi şantierul începuse deja, se pare că la Viena arhitecţii Hofkriegsrat-ului (Consiliului Aulic de Război) încă nu ajunseseră la forma finală a planurilor noii cetăţi. Cu alte cuvinte se lucra deja, dar încă nu se ştia cum va arăta cetatea la final. Una dintre variante se observă şi în schiţa din această imagine; conform acesteia zidurile exterioare ale cetăţii urmau să se prelungească mult spre est-sud-est, urmând să lase loc liber unui spaţiu întins localizat între ziduri. Acest proiect nu s-a realizat; probabil că motivul nerealizării este legat de dificultăţile financiare ale imperiului – costurile imense ale edificării noilor fortificaţii ale Timişoarei dăduseră deja naştere la Viena unui val de critici, care contestau oportunitatea acestor cheltuieli. Nici măcar împăratul (Carol al VI-lea, tatăl Mariei Theresia) nu putea construi chiar de capul lui, ci doar atât cât îl ţinea buzunarul – mai exact atāt cāt īl tinea cardul de credit; imperiul era deja īnglodat īn datorii.


tur de oraş la final, la bastion

Una dintre ultimele acţiuni ale anului 2010 a fost un tur de oraş pe care l-am oferit câtorva dintre profesorii şi lectorii germani (ce aparţin de lectoratul DAAD) de la Universitatea "Politehnică" din Timişoara.

Vremea a ţinut cu noi, cel puţin parţial – în sensul că a fost singura zi cu adevărat însorită într-o perioadă de două săptămâni. Pe de altă parte a fost destul de frig, ceea ce ne-a obligat la căutarea unor locuri însorite, ferite pentru explicaţiile mai detaliate, şi a impus o pauză de vin fiert pe traseu. În ciuda entuziasmului unanim cu care a fost primită propunerea de vin fiert, la masă conversaţia s-a închegat (cum altfel?) în jurul complicatelor iţe istorice ale Timişoarei.

Turul a durat mult mai mult decât un city tour obişnuit – am petrecut împreună circa patru ore discutând despre oraşul în care oaspeţii din Germania îşi vor desfăşura (încă o bună bucată de timp) activitatea. Deşi unii dintre ei proveneau din oraşe foarte atractive (Dresda), oaspeţii au fost foarte interesaţi de subiectele de discuţie pe care le oferă monumentele Timişoarei. Datorită unui background cultural bogat "musafirii oraşului" s-au lansat în discuţii antrenante, iar cele patru ore au trecut repede şi agreabil.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


link direct spre city tour-uri

Agenţia Tymes Tours are o experienţă de 7 ani în tururile de oraş în Timişoara. Oraşul dispune de un impresionant patrimoniu de monumente şi are o istorie fascinantă. Pe acest site avem o pagină dedicată exclusiv ofertei de city tour-uri.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004