. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour de iarna cu profesori germani de la Politehnica Timişoara
.

dec. 2010: City tour de iarnă cu profesori germani de la Politehnica Timişoara

tur de oraş în Timişoara pe zăpadă, frig şi soare orbitor

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

Piaţa Libertăţii: de la Nepomuk la Napoleon pe Str. Mărăşeşti – fosta Elisabetha-Gasse sinagoga neologă din Cetate în Piaţa Unirii, discuţii pe parcursul city tour-ului

baroc în Piaţa Unirii, peisaj de iarnă


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Baroc vienez sub zăpadă, în "Piaţa Domului" ("Domplatz")

Ne atrag atenţia detaliile barocului din Piaţa Unirii. În imagine avem o mică parte din "coloana ciumei" (statuia ciumei sau monumentul Sf. Treimi) şi o parte din faţada domului. În prim plan se vede statuia Sfântului Sebastian, străpuns de săgeţi, o reprezentare tipică pe monumentele de acest fel. Monumentele ciumei sunt frecvente în spaţiul catolic de limbă germană, iar ansamblele statuare conţineau aproape obligatoriu aceiaşi sfinţi "antipestilenţiali".

Ambele – atâ domul cât şi monumentul Sfintei Treimi, sunt realizate în stilul baroc promovat de Viena în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, stil promovat iniţial în spiritul Contrareformei şi apoi adus din ce în ce mai mult pe făgaşul "secolului luminilor". Tot la fel, ambele monumente au o istorie destul de zbuciumată şi, pe alocuri, controversată. Cine a fost autorul planurilor domului? Unde a fost amplasată iniţia statuia ciumei? Aceste întrebări şi multe altele conduc la explicaţii de substanţă, ce aruncă o lumină asupra situaţiei Timişoarei la începutul secolului al XVIII-lea, ca oraş proaspăt înglobat monarhiei habsburgice.

Avantajul sezonului rece în Piaţa Unirii constă în lipsa teraselor. Atmosfera de bar în aer liber din timpul verii, în care zgomotul şi terasele cu nenumărate umbrele interferează cu monumentele ansamblului, este înlocuită de linişte, iar vederea are acces neîngrădit în toată piaţa.


zăpada acoperă inscripţiile trecutului Piaţa Unirii: inscripţia de la fântână curtea bastionului Theresia cetatea bastionară Timişoara – schiţă tur de oraş la final, la bastion

Una dintre ultimele acţiuni ale anului 2010 a fost un tur de oraş pe care l-am oferit câtorva dintre profesorii şi lectorii germani (ce aparţin de lectoratul DAAD) de la Universitatea "Politehnică" din Timişoara.

Vremea a ţinut cu noi, cel puţin parţial – în sensul că a fost singura zi cu adevărat însorită într-o perioadă de două săptămâni. Pe de altă parte a fost destul de frig, ceea ce ne-a obligat la căutarea unor locuri însorite, ferite pentru explicaţiile mai detaliate, şi a impus o pauză de vin fiert pe traseu. În ciuda entuziasmului unanim cu care a fost primită propunerea de vin fiert, la masă conversaţia s-a închegat (cum altfel?) în jurul complicatelor iţe istorice ale Timişoarei.

Turul a durat mult mai mult decât un city tour obişnuit – am petrecut împreună circa patru ore discutând despre oraşul în care oaspeţii din Germania îşi vor desfăşura (încă o bună bucată de timp) activitatea. Deşi unii dintre ei proveneau din oraşe foarte atractive (Dresda), oaspeţii au fost foarte interesaţi de subiectele de discuţie pe care le oferă monumentele Timişoarei. Datorită unui background cultural bogat "musafirii oraşului" s-au lansat în discuţii antrenante, iar cele patru ore au trecut repede şi agreabil.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


link direct spre city tour-uri

Agenţia Tymes Tours are o experienţă de 7 ani în tururile de oraş în Timişoara. Oraşul dispune de un impresionant patrimoniu de monumente şi are o istorie fascinantă. Pe acest site avem o pagină dedicată exclusiv ofertei de city tour-uri.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004