. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour de iarna cu profesori germani de la Politehnica Timişoara
.

dec. 2010: City tour de iarnă cu profesori germani de la Politehnica Timişoara

tur de oraş în Timişoara pe zăpadă, frig şi soare orbitor

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

Piaţa Libertăţii: de la Nepomuk la Napoleon pe Str. Mărăşeşti – fosta Elisabetha-Gasse sinagoga neologă din Cetate

în Piaţa Unirii, discuţii pe parcursul city tour-ului


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Discuţii în Piaţa Unirii, în fundal: "casele canonicilor" (Domherrenhäuser)

Piaţa Unirii oferă suficient material pentru a discuta ore întregi... Frigul ne limitează însă la circa o jumătate de oră pentru a evoca planificarea urbană atentă a noului oraş Timişoara, coordonată de către administraţia imperială vieneză. Nicăieri în Timişoara acest aspect nu este mai bine ilustrat decât în Piaţa Unirii.

Evoluţia acestui spaţiu public s-a întins de-a lungul a circa 30 de ani, în strânsă corelare cu lucrările la domul catolic şi la "Palatul Preşedintelui" (actualul Palat Baroc), dar şi cu mersul lucrărilor de fortificaţie. Pe măsură ce unele dintre clădirile importante din piaţă erau edificate, s-a schimbat însuşi planul pieţei – astfel s-a ajuns la dimensiunea actuală extrem de generoasă (Piaţa Unirii ocupă două cvartale întregi în interiorul valorosului spaţiu al "oraşului interior").

În planul secund se observă şirul de case cunoscut azi sub denumirea de "casele canonicilor". Aceste case au şi ele o istorie interesantă – mai degrabă una individuală, deşi posteritatea le denumeşte azi pauşal, la grămadă. Ele au fost renovate recent, şi discutăm aici şi despre sprijinul oferit de către GTZ (organism german de cooperare internaţională), şi comparăm cu situaţia de la Sibiu.


baroc în Piaţa Unirii, peisaj de iarnă zăpada acoperă inscripţiile trecutului Piaţa Unirii: inscripţia de la fântână curtea bastionului Theresia cetatea bastionară Timişoara – schiţă

Una dintre ultimele acţiuni ale anului 2010 a fost un tur de oraş pe care l-am oferit câtorva dintre profesorii şi lectorii germani (ce aparţin de lectoratul DAAD) de la Universitatea "Politehnică" din Timişoara.

Vremea a ţinut cu noi, cel puţin parţial – în sensul că a fost singura zi cu adevărat însorită într-o perioadă de două săptămâni. Pe de altă parte a fost destul de frig, ceea ce ne-a obligat la căutarea unor locuri însorite, ferite pentru explicaţiile mai detaliate, şi a impus o pauză de vin fiert pe traseu. În ciuda entuziasmului unanim cu care a fost primită propunerea de vin fiert, la masă conversaţia s-a închegat (cum altfel?) în jurul complicatelor iţe istorice ale Timişoarei.

Turul a durat mult mai mult decât un city tour obişnuit – am petrecut împreună circa patru ore discutând despre oraşul în care oaspeţii din Germania îşi vor desfăşura (încă o bună bucată de timp) activitatea. Deşi unii dintre ei proveneau din oraşe foarte atractive (Dresda), oaspeţii au fost foarte interesaţi de subiectele de discuţie pe care le oferă monumentele Timişoarei. Datorită unui background cultural bogat "musafirii oraşului" s-au lansat în discuţii antrenante, iar cele patru ore au trecut repede şi agreabil.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


link direct spre city tour-uri

Agenţia Tymes Tours are o experienţă de 7 ani în tururile de oraş în Timişoara. Oraşul dispune de un impresionant patrimoniu de monumente şi are o istorie fascinantă. Pe acest site avem o pagină dedicată exclusiv ofertei de city tour-uri.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004