. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour de iarna cu profesori germani de la Politehnica Timişoara
.

dec. 2010: City tour de iarnă cu profesori germani de la Politehnica Timişoara

tur de oraş în Timişoara pe zăpadă, frig şi soare orbitor

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

Piaţa Libertăţii: de la Nepomuk la Napoleon

pe Strada Mărăşeşti (fosta Elisabetha-Gasse)


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Pe Strada Mărăşeşti (fosta Elisabetha-Gasse): spitalele vechi ale oraşului şi istoria evreilor la Timişoara

Trecem prin zona vechilor spitale ale oraşului Timişoara (cel al mizericordienilor, spitalul civil orăşenesc şi cel militar) şi ajungem pe Str. Mărăşeşti. Numele său actual se leagă de istoria modernă a românilor, însă pe această stradă se afla "Judenhof-ul", noţiune ce evoca o realitate locală: comunitatea evreiască din Timişoara. Spre deosebire de multe alte oraşe din România şi restul Europei, evreii Timişoarei îşi trag rădăcinile din două comunităţi diferite ca limbă şi, parţial, şi ca obiceiuri: evreii "spanioli" (sefarzii) şi cei "germani" (comunitatea ashkenazi).

Oprim deci într-o poziţie însorită pentru a povesti atât despre spitalele Timişoarei şi îngrijirea medicală în secolul al XVIII-lea, cât şi despre comunităţile evreieşti, care constituie un capitol extrem de interesant dar, din păcate, concomitent cu subţierea comunităţii, tot mai rar prezent în conştiinţa locală. Oaspeţii noştri sunt foarte curioşi şi ne bucură întrebările lor – bagajul cultural îşi spune cuvântul, şi prin întrebările bine ţintite se înfiripă cu această ocazie discuţii de detaliu, ce trec mult dincolo de un city tour obişnuit.


sinagoga neologă din Cetate în Piaţa Unirii, discuţii pe parcursul city tour-ului baroc în Piaţa Unirii, peisaj de iarnă zăpada acoperă inscripţiile trecutului Piaţa Unirii: inscripţia de la fântână

Una dintre ultimele acţiuni ale anului 2010 a fost un tur de oraş pe care l-am oferit câtorva dintre profesorii şi lectorii germani (ce aparţin de lectoratul DAAD) de la Universitatea "Politehnică" din Timişoara.

Vremea a ţinut cu noi, cel puţin parţial – în sensul că a fost singura zi cu adevărat însorită într-o perioadă de două săptămâni. Pe de altă parte a fost destul de frig, ceea ce ne-a obligat la căutarea unor locuri însorite, ferite pentru explicaţiile mai detaliate, şi a impus o pauză de vin fiert pe traseu. În ciuda entuziasmului unanim cu care a fost primită propunerea de vin fiert, la masă conversaţia s-a închegat (cum altfel?) în jurul complicatelor iţe istorice ale Timişoarei.

Turul a durat mult mai mult decât un city tour obişnuit – am petrecut împreună circa patru ore discutând despre oraşul în care oaspeţii din Germania îşi vor desfăşura (încă o bună bucată de timp) activitatea. Deşi unii dintre ei proveneau din oraşe foarte atractive (Dresda), oaspeţii au fost foarte interesaţi de subiectele de discuţie pe care le oferă monumentele Timişoarei. Datorită unui background cultural bogat "musafirii oraşului" s-au lansat în discuţii antrenante, iar cele patru ore au trecut repede şi agreabil.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


link direct spre city tour-uri

Agenţia Tymes Tours are o experienţă de 7 ani în tururile de oraş în Timişoara. Oraşul dispune de un impresionant patrimoniu de monumente şi are o istorie fascinantă. Pe acest site avem o pagină dedicată exclusiv ofertei de city tour-uri.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004