. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

city tour de iarna cu profesori germani de la Politehnica Timişoara
.

dec. 2010: City tour de iarnă cu profesori germani de la Politehnica Timişoara

tur de oraş în Timişoara pe zăpadă, frig şi soare orbitor

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist


Piaţa Libertăţii: de la Nepomuk la Napoleon


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Piaţa Libertăţii, un rezumat al istoriei Timişoarei: de la "Primăria Germană" la coroana Sfântului Imperiu Roman, şi de la Nepomuk la Napoleon

Am început acest city tour în Piaţa Victoriei (Operei). La momentul respectiv piaţa era plină cu tarabele obişnuitului Târg de Crăciun şi, distraşi de peisaj, nu am mai făcut poze... Începem deci prezentarea din Piaţa Libertăţii.

Acest spaţiu urban era punctul central al cetăţii Timişoarei. Monumentele de aici evocă pe scurt evoluţia oraşului după alungarea turcilor la 1716 şi trecerea sub administraţie austriacă. Astfel avem "primăria veche" (fosta primărie germană, sediul magistratului german al oraşului) dar şi clădirile aparţinând iniţial de conducerea armatei habsburgice – iar azi de armata română; centrul pieţei este dominat de monumentul Maria-Nepomuk, excelent exemplu al barocului vienez. Câteva elemente ne amintesc şi de situaţia ante-1716: inscripţia în limba turcă veche de lângă intrarea în "primăria veche" precum şi tunurile medievale ce flanchează poarta casei Makri (nu e vorba de cele din faţa Cazinoului Militar).

Tot de acest spaţiu al cetăţii Timişoarei se leagă ascunderea coroanei Sfântului Imperiu Roman al Naţiunii Germane, unul dintre simbolurile istorice de importanţă capitală pentru germanitate. În city tour am prezentat tăinuirea coroanei şi a sceptrului în subsolul mănăstirii franciscanilor (azi sediul şcolii de artă populară de pe Str. E. Ungureanu), aduse aici în mare secret de la Viena în timpul războaielor napoleoniene.


pe Str. Mărăşeşti – fosta Elisabetha-Gasse sinagoga neologă din Cetate în Piaţa Unirii, discuţii pe parcursul city tour-ului baroc în Piaţa Unirii, peisaj de iarnă zăpada acoperă inscripţiile trecutului

Una dintre ultimele acţiuni ale anului 2010 a fost un tur de oraş pe care l-am oferit câtorva dintre profesorii şi lectorii germani (ce aparţin de lectoratul DAAD) de la Universitatea "Politehnică" din Timişoara.

Vremea a ţinut cu noi, cel puţin parţial – în sensul că a fost singura zi cu adevărat însorită într-o perioadă de două săptămâni. Pe de altă parte a fost destul de frig, ceea ce ne-a obligat la căutarea unor locuri însorite, ferite pentru explicaţiile mai detaliate, şi a impus o pauză de vin fiert pe traseu. În ciuda entuziasmului unanim cu care a fost primită propunerea de vin fiert, la masă conversaţia s-a închegat (cum altfel?) în jurul complicatelor iţe istorice ale Timişoarei.

Turul a durat mult mai mult decât un city tour obişnuit – am petrecut împreună circa patru ore discutând despre oraşul în care oaspeţii din Germania îşi vor desfăşura (încă o bună bucată de timp) activitatea. Deşi unii dintre ei proveneau din oraşe foarte atractive (Dresda), oaspeţii au fost foarte interesaţi de subiectele de discuţie pe care le oferă monumentele Timişoarei. Datorită unui background cultural bogat "musafirii oraşului" s-au lansat în discuţii antrenante, iar cele patru ore au trecut repede şi agreabil.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


link direct spre city tour-uri

Agenţia Tymes Tours are o experienţă de 7 ani în tururile de oraş în Timişoara. Oraşul dispune de un impresionant patrimoniu de monumente şi are o istorie fascinantă. Pe acest site avem o pagină dedicată exclusiv ofertei de city tour-uri.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004