. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

drumeţie montană în Făgăraş şi Piatra Craiului
.

aug.-sept. 2010: Ture de informare în Munţii Făgăraş şi Piatra Craiului

două masive montane spectaculoase într-un program turistic pentru 2011, imagini din drumeţie montană

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

lacul Bâlea creasta Arpăşelului Valea lui Stan, un canion veritabil Valea lui Stan, un canion veritabil relaxare în Valea lui Stan

Piatra Craiului: văi abrupte, stâncoase


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Schimbare de decor în Piatra Craiului: văi abrupte, pereţi de calcar alb

Trecem acum la Masivul Piatra Craiului, căci şi această grupă montană urmează să fie inclusă în noul program turistic. Am avut mai multe ieşiri în 2010 în această zonă, cea mai lungă având în loc în luna septembrie.

Peisajul este complet diferit faţă de Făgăraş. Diferenţele provin din geologie şi tectonică: creasta Pietrei Craiului este formată din calcare pe care mişcările tectonice le-au înclinat puternic; a rezultat astfel un imens abrupt care mărgineşte creasta pe latura de vest-nord-vest. Eroziunea a acţionat asupra acestui abrupt individualizând văi carstice seci, în pantă mare, martori de eroziune (turnuri de calcar, stânci izolate). Adesea apar pereţi de calcar de un alb orbitor – masivul este foarte fotogenic.

Suprafaţa masivului este mult mai mică decât a Făgăraşului. Cu alte cuvinte, în Piatra Craiului nu luptăm cu distanţele mari, ci cu marile diferenţe de nivel care obligă adesea la "efort atletic".

În fotografia de mai sus este redată Padina Popii, o vale în abruptul vestic. Este o vale seacă, căci calcarele nu permit apariţia cursurilor de apă de suprafaţă, apa din precipitaţii se infiltrează în fisurile calcarului; acesta este relieful carstic. Padina Popii este abruptă ca şi celelalte văi din zonă, trebuind să parcurgă pe o distanţă scurtă o mare diferenţă de nivel. În fundalul imaginii se observă luncile de lângă pârâul Bârsa (zona cabanei Plaiul Foii) şi, dincolo de lunci, munceii de altitudine mult mai mică ce fac trecere spre Ţara Făgăraşului. Ne aflăm la circa 1800 de metri altitudine, în zona jnepenilor. Pădurea începe undeva mult mai jos, pe la 1500-1600 de metri; în Piatra Craiului limita superioară a pădurii nu este determinată doar de condiţiile climatice (care probabil ar permite creşterea copacilor şi la peste 1700 m. alt.) ci şi de lipsa solului; în aceste zone abrupte, pietroase, solul se fixează cu greutate.


Piatra Craiului: Piscul Baciului şi creasta principală grohotiş în Piatra Craiului la răspântie de poteci: indicator în Piatra Craiului echipa Tymes Tours urcă pe "Westwand" echipa Tymes Tours urcă pe "Westwand"

În primăvara anului 2010 am primit o solicitare de la unul dintre partenerii noştri din Germania de a organiza împreună un program turistic cu conţinut axat pe zona montană Făgăraş – Piatra Craiului.

Asemenea solicitări reprezintă punctul de plecare al activităţii noastre de incoming (adică de aducere în România a turiştilor străini, spre deosebire de "outgoing", adică de trimiterea în alte ţări a turiştilor români). Partenerul din străinătate (agenţie de turism, tour operator) solicită un anume fel de program; agenţia noastră Tymes Tours pune la punct programul (punerea în practică a conceptului: gândirea traseului, alegerea obiectivelor, selecţia cazării, transportului şi a altor servicii), iar apoi partenerul extern se ocupă de comercializarea programului turistic în ţara sa.

Programul cerut trebuia să se axeze pe drumeţie montană de dificultate medie spre ridicată în cele două grupe montane (Făgăraş şi respectiv Piatra Craiului), dar să fie îmbogăţit prin vizite la obiective culturale: tururi de oraş în Sibiu şi Braşov, vizite la Bran, Sinaia – Peleş şi la bisericile-cetate săseşti de la Prejmer şi Şeica Mică, vizită la ruinele mănăstirii cisterciene de la Cârţa.

Prin urmare în vara anului 2010 a trebuit să realizăm mai multe ture de informare în zonele respective. Cunoşteam deja relativ bine zona (inclusiv zona montană), dar se cerea verificat "pe viu" întregul program şi trebuia pusă la punct mai ales logistica (mai ales starea drumurilor forestiere, verificarea unor noi pensiuni deschise în zonă etc.).

Am folosit deci ocaziile oferite de aceste ture de informare pentru a ne bucura de spectaculoasele peisaje montane din Făgăraş şi Piatra Craiului – vă invităm deci în paginile următoare să vizionaţi o bucăţică de Carpaţi!

Menţiune: prezentăm aici imagini din ambele masive, predomină însă fotografiile din Munţii Făgăraş, deoarece pentru Masivul Piatra Craiului am alcătuit un album foto separat.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


imagini din Masivul Piatra Craiului

În albumul de mai sus am prezentat doar puţine imagini din Piatra Craiului. Avem însă mult mai multe, şi ne-am decis să vi le oferim într-un album separat. Piatra Craiului oferă peisaje de neuitat.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004