. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

turism în Timişoara – potenţial, realitate sau proiect?
.

iun.-oct. 2009: Participare la proiectul de turism al Primăriei Municipiului Timişoara

editarea de materiale publicitare şi informative şi elaborarea strategiei de turism a Timişoarei

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

iconostas valoros în biserica sârbească Piaţa Victoriei / Operei: o aglomerare interesantă de simboluri Timişoara nu este (nicidecum!) un muzeu fără viaţă vizite prin muzee – şi concluziile de rigoare evenimente la Timişoara: destule? de calitate acceptabilă?

seara în Piaţa Operei: nimic spectaculos


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Seara în Piaţa Operei: nimic spectaculos

În această imagine este evidentă una dintre problemele Pieţei Victoriei: iluminarea. Încă pe imaginile ante-1989 se vede că se foloseau aceleaşi corpuri de iluminat. În această situaţie complexul de clădiri de pe "Corso", unul dintre cele mai reuşite ansambluri de arhitectură Secession de pe continent, rămâne în umbră la propriu şi la figurat. Şi e mare păcat, mai ales că nu toate clădirile din piaţă sunt degradate; unele (de ex. Palatul Lloyd / rectoratul Politehnicii, sau palatul Camerei de Comerţ) arată decent şi ar merita cu prisosinţă punerea în valoare pe perioada nopţii.

Cealaltă piaţă istorică (Piaţa Unirii) a beneficiat de restaurarea treptată a clădirilor – şi tot treptat, pe măsura restaurării, s-a îmbunătăţit şi iluminatul artistic. Pentru Piaţa Victoriei însă se doreşte realizarea unitară a unui face-lift al întregii pieţe, care să rezolve, printre multe altele, şi problema iluminării. Din păcate acesta este doar un plan, şi nu există (încă) nici o certitudine dacă va începe vreodată. Cu alte cuvinte, rezolvarea acestor probleme ce afectează atractivitatea cele mai importante pieţe a oraşului se amână la o dată nedefinită.

Pentru moment deci (şi nu se ştie până când...) rămânem la acest aspect nocturn ponosit.


în Piaţa Unirii: noapte de vis! Piaţa Unirii noaptea: unul dintre punctele forte ale Timişoarei în măruntaiele Bisericii Mileniului Timişoara văzută de sus / cartierul Fabric văzut de sus Timişoara văzută de sus / cartierul Fabric văzut de sus

Un proiect complex pe teme de turism a fost derulat de primăria Timişoara în vara şi toamna anului 2009. Se avea în vedere acoperirea (măcar parţială) mai multor lacune în domeniul turismului local, de aceea şi proiectul a avut direcţii diferite, unele fără legătură directă între ele. Agenţia de turism Tymes Tours avea mai multe atuuri pentru a fi aleasă ca şi consultant de turism: avea o experienţă relevantă în turismul de incoming, participase la multe târguri internaţionale de turism şi avea şi experienţa participării la proiecte anterioare în turism, derulate de ADETIM / Consiliul Judeţean Timiş. Am fost deci selectaţi, şi Tymes Tours s-a implicat în toate sub-punctele proiectului, în toate etapele.

Pe de o parte, era necesar un studiu al situaţiei existente şi al potenţialului turistic al Timişoarei (inclusiv o analiză detaliată a punctelor tari / slabe, a oportunităţilor etc.). Acest studiu urma să fie punctul de plecare şi pentru alte proiecte de turism în viitor. O parte din datele ce urmau să fundamenteze studiul urmau să provină dintr-un studiu / cercetare de piaţă – realizarea unor interviuri şi discuţii cu turişti din Timişoara. Echipa Tymes Tours a participat activ la ambele capitole.

Trebuia realizată şi o bază de date cu tot ceea ce înseamnă obiectiv turistic în Timişoara, precum şi cu serviciile turistice. La acest capitol am colaborat intens cu reprezentanţii Primăriei (mai exact: cu Infocentrul Turistic) precum şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria urbanistică a Timişoarei. Pentru noi această parte a muncii a fost probabil cea mai interesantă. Datele culese sunt organizate şi accesibile on-line pe site-ul www.timisoara-info.ro.

Pe de altă parte urmau să fie editate diverse materiale de promovare turistică şi / sau informare turistică. Am fost puternic implicaţi în această activitate – şi a fost destul de mult de lucru (editarea a zeci de pagini, inclusiv textul pentru un audioghid pe care turiştii îl pot procura de la Infocentrul Turistic situat pe Str. Alba Iulia).

Pentru noi participarea la acest proiect a fost una benefică şi interesantă, în ciuda stresului inerent legat de presiunea de timp. În mod deosebit ne-a bucurat colaborarea cu echipa de la Infocentrul Turistic şi cu Domnul Opriş; s-au cimentat legături mai vechi, au apărut legături noi şi am putut accesa multe informaţii utile.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


turism în Timişoara – tur de oraş

Timişoara este un oraş complex şi interesant – într-o măsură mult mai mare decât multe alte oraşe de mărime similară. Pe pagina din site dedicată turelor de oraş găsiţi expresia preocupărilor noastre legate de turismul în Timişoara.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004