. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

turism în Timişoara – potenţial, realitate sau proiect?
.

iun.-oct. 2009: Participare la proiectul de turism al Primăriei Municipiului Timişoara

editarea de materiale publicitare şi informative şi elaborarea strategiei de turism a Timişoarei

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

restaurări de mântuială Secession vienez în "Innere Stadt" tot ca la Viena: "die Pawlatschen" interferenţe culturale: biserica sârbească cu picturi Biedermeyer iconostas valoros în biserica sârbească

Piaţa Victoriei / Operei: o aglomerare interesantă de simboluri


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Piaţa Victoriei / Operei: o aglomerare interesantă de simboluri

Piaţa Victoriei este cu adevărat o piaţă de mari dimensiuni, demnă de orice oraş european. Prin forma ei alungită pe direcţia nord-sud nu dă impresia niciodată ca ar fi un imens spaţiu gol (alte pieţe mai mari din lume conferă adesea această senzaţie). Totodată, combinaţia arhitecturală din piaţă este una fericită: elemente neo-bizantine pe laturile scurte (catedrala şi faţada teatrului) în timp ce pe laturile lungi domină Secession-ul cu multe elemente eclectice, tipice oraşelor europene la începutul sec. XX.

Deşi a apărut doar după 1910 (deci este un spaţiu public "tânăr"), Piaţa Victoriei prezintă multiple trimiteri la istoria Timişoarei: ultimii ani ai monarhiei austro-ungare, urmaţi de agitata perioadă a anilor interbelici (cu multe tendinţe contradictorii, nu toate foarte fericite dar interesante privitorului de azi), instaurarea comunismului (şi naţionalizarea multor clădiri din piaţă) iar apoi, bineînţeles, episoadele fierbinţi ale Revoluţiei din Dec. 1989.

În principiu deci Piaţa Victoriei – considerată azi de timişoreni ca "centrul" pur şi simplu, este un spaţiu atractiv şi pentru turist chiar şi aşa cum este. Sunt posibile şi aici îmbunătăţiri: înlocuirea corpurilor de iluminat, a pavajului, restaurarea clădirilor, deschiderea perspectivei spre castelul Huniazilor (prin eliminarea "acvariului" şi regândirea spaţiului dintre castel şi clădirea Modex, eliminarea sau repoziţionarea arborilor etc.), reducerea traficului în zona catedralei.

O parte dintre aceste măsuri se află deja pe planşetele arhitectţilor şi urbaniştilor, pentru unele (renovarea castelului Huniade) sunt deja alocate sumele iar lucrările vor începe în curând (scriem aceste rânduri în ian. 2011). Proiectul de extindere a pieţei de la Operă spre est (spre castel), prin eliminarea parcării şi apariţia unui fel de parc în faţa castelului, sunt şi ele realizate dar finanţarea lor încă nu este asigurată; unele puncte nevralgice (eliminarea acvariului) nu sunt lămurite nici măcar la nivelul planificării. Iar în final aspectul întregului ansamblu va depinde în bună parte de detalii (calitatea dalelor, a iluminării etc.), fiind posibil ca aceste măsuri să îmbunătăţească radical atractivitatea pieţei.


Timişoara nu este (nicidecum!) un muzeu fără viaţă vizite prin muzee – şi concluziile de rigoare evenimente la Timişoara: destule? de calitate acceptabilă? seara în Piaţa Operei: nimic spectaculos în Piaţa Unirii: noapte de vis!

Un proiect complex pe teme de turism a fost derulat de primăria Timişoara în vara şi toamna anului 2009. Se avea în vedere acoperirea (măcar parţială) mai multor lacune în domeniul turismului local, de aceea şi proiectul a avut direcţii diferite, unele fără legătură directă între ele. Agenţia de turism Tymes Tours avea mai multe atuuri pentru a fi aleasă ca şi consultant de turism: avea o experienţă relevantă în turismul de incoming, participase la multe târguri internaţionale de turism şi avea şi experienţa participării la proiecte anterioare în turism, derulate de ADETIM / Consiliul Judeţean Timiş. Am fost deci selectaţi, şi Tymes Tours s-a implicat în toate sub-punctele proiectului, în toate etapele.

Pe de o parte, era necesar un studiu al situaţiei existente şi al potenţialului turistic al Timişoarei (inclusiv o analiză detaliată a punctelor tari / slabe, a oportunităţilor etc.). Acest studiu urma să fie punctul de plecare şi pentru alte proiecte de turism în viitor. O parte din datele ce urmau să fundamenteze studiul urmau să provină dintr-un studiu / cercetare de piaţă – realizarea unor interviuri şi discuţii cu turişti din Timişoara. Echipa Tymes Tours a participat activ la ambele capitole.

Trebuia realizată şi o bază de date cu tot ceea ce înseamnă obiectiv turistic în Timişoara, precum şi cu serviciile turistice. La acest capitol am colaborat intens cu reprezentanţii Primăriei (mai exact: cu Infocentrul Turistic) precum şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria urbanistică a Timişoarei. Pentru noi această parte a muncii a fost probabil cea mai interesantă. Datele culese sunt organizate şi accesibile on-line pe site-ul www.timisoara-info.ro.

Pe de altă parte urmau să fie editate diverse materiale de promovare turistică şi / sau informare turistică. Am fost puternic implicaţi în această activitate – şi a fost destul de mult de lucru (editarea a zeci de pagini, inclusiv textul pentru un audioghid pe care turiştii îl pot procura de la Infocentrul Turistic situat pe Str. Alba Iulia).

Pentru noi participarea la acest proiect a fost una benefică şi interesantă, în ciuda stresului inerent legat de presiunea de timp. În mod deosebit ne-a bucurat colaborarea cu echipa de la Infocentrul Turistic şi cu Domnul Opriş; s-au cimentat legături mai vechi, au apărut legături noi şi am putut accesa multe informaţii utile.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


turism în Timişoara – tur de oraş

Timişoara este un oraş complex şi interesant – într-o măsură mult mai mare decât multe alte oraşe de mărime similară. Pe pagina din site dedicată turelor de oraş găsiţi expresia preocupărilor noastre legate de turismul în Timişoara.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004