. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

turism în Timişoara – potenţial, realitate sau proiect?
.

iun.-oct. 2009: Participare la proiectul de turism al Primăriei Municipiului Timişoara

editarea de materiale publicitare şi informative şi elaborarea strategiei de turism a Timişoarei

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

discuţii în jurul lui Nepomuk Piaţa Libertăţii: potenţial imens, realitate scorojită restaurări de mântuială Secession vienez în "Innere Stadt" tot ca la Viena: "die Pawlatschen"

interferenţe culturale: biserica sârbească cu picturi Biedermeyer


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Biserica ortodoxă sâ din Piaţa Unirii – un monument al interferenţelor culturale din Banat

Biserica ortodoxă sârbă din Piaţa Unirii are rangul unei catedrale episcopale. Mult timp a fost cea mai importantă biserică ortodoxă din întregul Banat – iar importanţa sa în trecut se observă în atenţia ce a fost acordată decoraţiunilor.

Situaţia îi este însă defavorabilă în prezent (iar pe termen lung nu se va schimba în bine): în Timişoara mai trăiesc, potrivit datelor oficiale, doar cca. 5000 de sârbi, iar aceştia mai dispun şi de alte două biserici (parohiale), anume în cartierele Fabric şi respectiv Mehala. Deci din partea comunităţii cam "subţirele" nu se poate aştepta mare sprijin financiar pentru întreţinerea bisericii şi a celorlalte clădiri ce aparţin vicariatului, în aşa-numitul "careu sârbesc" de lângă Piaţa Unirii. Însă biserica se găseşte în stare surprinzător de bună – nu acelaşi lucru se poate spune despre palatul episcopal alăturat.

Pictura tavanului precum şi iconostasul în ansamblu (pictura, elementele sculptate) sunt de o valoare excepţională, fiind o dovadă a intenselor interferenţe culturale din Banatul secolelor XVIII-XIX. Pictura iconostasului este opera cunoscutului pictor Konstantin Danil (Constantin Daniel); este evidentă renunţarea la pictura tradiţională, de factură bizantină, şi apropierea de pictura occidentală (mai exact de Biedermaier, care era curentul începutului de secol XIX). Reprezentările în manieră laicizantă ating un vârf la pictorul Danil.

Din punct de vedere artistic este probabil cel mai reuşit interior de biserică ortodoxă din Timişoara. Afirmaţia rezistă chiar şi la comparaţia cu catedrala ortodoxă română din Piaţa Victoriei. Din păcate foarte puţini turişti străini ajung în biserică – cei care ajung însă, sunt, fără excepţie, entuziasmaţi. Se face puţină promovare bisericii, şi, de obicei, în înşiruirile de obiective din Timişoara, catedrala română este în fruntea obiectivelor în timp ce biserica sârbească este abia menţionată (uneori nici măcar menţionată...). Merită cu prisosinţă văzută şi mica colecţie de artă religioasă a vicariatiului ortodox sârb, adăpostită în palatul episcopal.

În cazul absolut ieşit din comun în care eventualul turist află despre frumuseţea interiorului şi doreşte să viziteze biserica, îi va fi greu să o găsească deschisă. Mica echipă ce se îngrijeşte de edificiu poate fi chemată urgent să ajute la o înmormântare, în care caz biserica va fi închisă. Încă şi mai mici sunt şansele de vizită la colecţia de artă religioasă căci trebuie să sunaţi înainte, apoi să se aprobe etc. Vicariatul sârb dispune de puţin personal şi asta constituie o problemă şi pentru vizite.

Rămânerea acestui monument religios în conul de discreţie actual ar fi nu doar o nedreptate, ci şi o pierdere pentru turismul timişorean.


iconostas valoros în biserica sârbească Piaţa Victoriei / Operei: o aglomerare interesantă de simboluri Timişoara nu este (nicidecum!) un muzeu fără viaţă vizite prin muzee – şi concluziile de rigoare evenimente la Timişoara: destule? de calitate acceptabilă?

Un proiect complex pe teme de turism a fost derulat de primăria Timişoara în vara şi toamna anului 2009. Se avea în vedere acoperirea (măcar parţială) mai multor lacune în domeniul turismului local, de aceea şi proiectul a avut direcţii diferite, unele fără legătură directă între ele. Agenţia de turism Tymes Tours avea mai multe atuuri pentru a fi aleasă ca şi consultant de turism: avea o experienţă relevantă în turismul de incoming, participase la multe târguri internaţionale de turism şi avea şi experienţa participării la proiecte anterioare în turism, derulate de ADETIM / Consiliul Judeţean Timiş. Am fost deci selectaţi, şi Tymes Tours s-a implicat în toate sub-punctele proiectului, în toate etapele.

Pe de o parte, era necesar un studiu al situaţiei existente şi al potenţialului turistic al Timişoarei (inclusiv o analiză detaliată a punctelor tari / slabe, a oportunităţilor etc.). Acest studiu urma să fie punctul de plecare şi pentru alte proiecte de turism în viitor. O parte din datele ce urmau să fundamenteze studiul urmau să provină dintr-un studiu / cercetare de piaţă – realizarea unor interviuri şi discuţii cu turişti din Timişoara. Echipa Tymes Tours a participat activ la ambele capitole.

Trebuia realizată şi o bază de date cu tot ceea ce înseamnă obiectiv turistic în Timişoara, precum şi cu serviciile turistice. La acest capitol am colaborat intens cu reprezentanţii Primăriei (mai exact: cu Infocentrul Turistic) precum şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria urbanistică a Timişoarei. Pentru noi această parte a muncii a fost probabil cea mai interesantă. Datele culese sunt organizate şi accesibile on-line pe site-ul www.timisoara-info.ro.

Pe de altă parte urmau să fie editate diverse materiale de promovare turistică şi / sau informare turistică. Am fost puternic implicaţi în această activitate – şi a fost destul de mult de lucru (editarea a zeci de pagini, inclusiv textul pentru un audioghid pe care turiştii îl pot procura de la Infocentrul Turistic situat pe Str. Alba Iulia).

Pentru noi participarea la acest proiect a fost una benefică şi interesantă, în ciuda stresului inerent legat de presiunea de timp. În mod deosebit ne-a bucurat colaborarea cu echipa de la Infocentrul Turistic şi cu Domnul Opriş; s-au cimentat legături mai vechi, au apărut legături noi şi am putut accesa multe informaţii utile.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


turism în Timişoara – tur de oraş

Timişoara este un oraş complex şi interesant – într-o măsură mult mai mare decât multe alte oraşe de mărime similară. Pe pagina din site dedicată turelor de oraş găsiţi expresia preocupărilor noastre legate de turismul în Timişoara.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004