. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

turism în Timişoara – potenţial, realitate sau proiect?
.

iun.-oct. 2009: Participare la proiectul de turism al Primăriei Municipiului Timişoara

editarea de materiale publicitare şi informative şi elaborarea strategiei de turism a Timişoarei

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

discuţii în jurul lui Nepomuk Piaţa Libertăţii: potenţial imens, realitate scorojită restaurări de mântuială

Secession vienez în "Innere Stadt"


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Secession vienez în "Innere Stadt"

Dacă întrebi timişorenii de azi "de ce a fost Timişoara supranumită Mica Vienă?", probabil că puţini ar putea da răspunsuri pertinente. Iată, în această imagine avem o părticică din răspuns: arhitectura majorităţii clădirilor vechi (edificate înainte de 1918) ne leagă cu fire nevăzute (mii de asemenea "fire") de capitala Habsburgilor. Nu avem Sacher-Torte dar avem un "Ring". Şi avem arhitectură stil 1900, curentul Secession vienez – căci despre aşa ceva vorbim (în opinia Domnului Opriş) la clădirea din această imagine. Clădirea nu face parte dintre highlight-urile menţionate în ghidurile despre Timişoara, dar este un exemplu reuşit de arhitectură vieneză transpusă la marginile sud-estice ale fostei monarhii dunărene.

Mulţimea de clădiri Secession din Timişoara este cu adevăurat impresionantă. Nu avem un inventar exhaustiv, dar apreciem la cca. 500 numărul clădirilor Secession valoroase din oraş. Puţine oraşe din lume au aşa ceva... Secession-ul timişorean este original, căci nu a fost bombardat, trebuie doar restaurat. Nu doar detaliile faţadelor sunt bine păstrate (mai exact: reparabile), ci şi o bună parte din decoraţia interioarelor (casa scării, stucatură interioară, elementele de feronerie şi chiar de tâmplărie).

În legătură cu utilizarea în turism a patrimoniului Secession al Timişoarei trebuie acţionat pe mai multe direcţii.

Bineînţeles că una dintre direcţii este restaurarea profesionistă. Foarte puţine clădiri Secession au fost restaurate, exemplul cel mai bun ar fi palatul Stefania din Piaţa Traian (cartierul Fabric). Restaurarea a avut acolo un efect spectaculos, puţini şi-ar fi imaginat ce bine va arăta clădirea odată restaurată. Asemenea clădiri există şi în zona centrală, şi trebuie, încet-încet, făcut ceva. Niciuna dintre clădirile Secession importante din centru (cartierul Cetate) nu a fost renovată; momentan doar fostul Liceu Piarist este în lucru. Patrimoniul Secession al oraşului trebuie conştientizat în primul rând de către timişoreni – atât de către administraţie cât şi de locuitori. Iar apoi trebuie insistat pentru finanţări în stânga şi în dreapta – de la Bucureşti până la Bruxelles. În unele cazuri în asemenea clădiri se află instituţii publice (din păcate cam rar) – de ex. Rectoratul Politehnicii (palatul Lloyd) este un asemenea exemplu; în astfel de cazuri se poate insista la proprietar să se ocupe de clădire (mai ales dacă Politehnica are finanţe pentru clădiri noi şi costisitoare în zona centrului universitar). Sibiul este un model demn de urmat, s-a demonstrat că "se poate".

Concomitent cu restaurarea – şi, foarte important, chiar şi în lipsa ei – trebuie să existe o promovare susţinută a patrimoniului Secession al Timişoarei. Există oraşe europene care au bătut multă mondedă pe monumentele Secession (Riga), nu neapărat sub termenul de Secession, ci poate sub cei de "Art Nouveau" sau "Jugendstil". Acest tip de arhitectură este în trend, este "pe val" peste tot în Europa. Acum 10 sau 20 de ani era mult mai puţin menţionat decât la ora actuală; astăzi, în orice librărie mai răsărită veţi găsi între cinci şi zece titluri (de obicei, albume de imagini) dedicate curentului artistic ce făcea furori la începutul secolului XX. Iar acest lucru trebuie exploatat, trebuie creat capital de imagine pentru Timişoara. Aceasta va avea două efecte: va atrage turişti dar va şi uşura considerabil găsirea finanţării pentru restaurări. Inclusiv interesul proprietarilor în restaurarea clădirilor va creşte prin promovarea acestui tezaur.

O ocazie excelentă de promovare a Secession-ului din Timişoara ar fi campania pentru candidatura la titlul de capitală culturală europeană. Ar fi o situaţie win-win, căci ar câştiga şi Timişoara (existenţa unui patrimoniu arhitectural este un criteriu important în alegere) dar ar spori şi interesul pentru aceste clădiri uitate de Dumnezeu şi de Elena Udrea. Din păcate campania aceasta nu există. La nivel local după declaraţia care a dat startul discuţiilor (anunţarea intenţiei de a candida) nu s-a făcut practic nimic din algoritmul logic al campaniei pentru candidatură; Clujul a punctat mult mai bine şi are (acum) şanse mai bune, deşi istoria, substanţa construită şi multiculturalitatea paşnică (şi multe altele...) favorizau Timişoara. Rămânem deci campionii declaraţiilor şi ai nostalgiilor (şi ai lamentărilor), iar acţiunile ne situează undeva pe la coadă. Cu arhitectura noastră am putea concura cu oraşe faimoase din vest – prin acţiunile noastre (sau lipsa lor) demonstrăm că ne automulţumim să avem mai multe clădiri vechi decât Vasluiul.

În ceea ce ne priveşte pe noi, cei de la agenţia de turism Tymes Tours, valoarea patrimoniului Secession este dincolo de orice dubiu; acum şapte ani nici noi nu îi dădeam o atenţie prea mare, dar am început să ne interesăm mai mult de acest subiect, căci turiştii erau entuziasmaţi de ce vedeau – în curând am devenit şi noi conştienţi de potenţialul acestor clădiri cu aspect, adesea, dezolant. Pe pagina dedicată city-tour-urilor în Timişoara veţi găsi un album Secession / Art Nouveau, cu diferite ipostaze ale acestei arhitecturi (din întregul oraş), cât şi un tur de oraş (city tour) dedicat arhitecturii Secession / Art Nouveau.


tot ca la Viena: "die Pawlatschen" interferenţe culturale: biserica sârbească cu picturi Biedermeyer iconostas valoros în biserica sârbească Piaţa Victoriei / Operei: o aglomerare interesantă de simboluri Timişoara nu este (nicidecum!) un muzeu fără viaţă

Un proiect complex pe teme de turism a fost derulat de primăria Timişoara în vara şi toamna anului 2009. Se avea în vedere acoperirea (măcar parţială) mai multor lacune în domeniul turismului local, de aceea şi proiectul a avut direcţii diferite, unele fără legătură directă între ele. Agenţia de turism Tymes Tours avea mai multe atuuri pentru a fi aleasă ca şi consultant de turism: avea o experienţă relevantă în turismul de incoming, participase la multe târguri internaţionale de turism şi avea şi experienţa participării la proiecte anterioare în turism, derulate de ADETIM / Consiliul Judeţean Timiş. Am fost deci selectaţi, şi Tymes Tours s-a implicat în toate sub-punctele proiectului, în toate etapele.

Pe de o parte, era necesar un studiu al situaţiei existente şi al potenţialului turistic al Timişoarei (inclusiv o analiză detaliată a punctelor tari / slabe, a oportunităţilor etc.). Acest studiu urma să fie punctul de plecare şi pentru alte proiecte de turism în viitor. O parte din datele ce urmau să fundamenteze studiul urmau să provină dintr-un studiu / cercetare de piaţă – realizarea unor interviuri şi discuţii cu turişti din Timişoara. Echipa Tymes Tours a participat activ la ambele capitole.

Trebuia realizată şi o bază de date cu tot ceea ce înseamnă obiectiv turistic în Timişoara, precum şi cu serviciile turistice. La acest capitol am colaborat intens cu reprezentanţii Primăriei (mai exact: cu Infocentrul Turistic) precum şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria urbanistică a Timişoarei. Pentru noi această parte a muncii a fost probabil cea mai interesantă. Datele culese sunt organizate şi accesibile on-line pe site-ul www.timisoara-info.ro.

Pe de altă parte urmau să fie editate diverse materiale de promovare turistică şi / sau informare turistică. Am fost puternic implicaţi în această activitate – şi a fost destul de mult de lucru (editarea a zeci de pagini, inclusiv textul pentru un audioghid pe care turiştii îl pot procura de la Infocentrul Turistic situat pe Str. Alba Iulia).

Pentru noi participarea la acest proiect a fost una benefică şi interesantă, în ciuda stresului inerent legat de presiunea de timp. În mod deosebit ne-a bucurat colaborarea cu echipa de la Infocentrul Turistic şi cu Domnul Opriş; s-au cimentat legături mai vechi, au apărut legături noi şi am putut accesa multe informaţii utile.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


turism în Timişoara – tur de oraş

Timişoara este un oraş complex şi interesant – într-o măsură mult mai mare decât multe alte oraşe de mărime similară. Pe pagina din site dedicată turelor de oraş găsiţi expresia preocupărilor noastre legate de turismul în Timişoara.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004