. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

turism în Timişoara – potenţial, realitate sau proiect?
.

iun.-oct. 2009: Participare la proiectul de turism al Primăriei Municipiului Timişoara

editarea de materiale publicitare şi informative şi elaborarea strategiei de turism a Timişoarei

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

discuţii în jurul lui Nepomuk Piaţa Libertăţii: potenţial imens, realitate scorojită

restaurări de mântuială


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Intervenţii amatoriste în zona istorică

Am surprins aceste reparaţii de mântuială pe Str. Gheorghe Lazăr, nu departe de Liceul Lenau. Din păcate oraşul geme de intervenţii neavenite efectuate asupra clădirilor istorice. La mică distanţă de problema minoră din această imagine întâlnim o adevărată catastrofă: două dintre sofisticatele ancadramente (decorate cu piese de ceramică) ale fostei Bănci de Scont (sau "palatul Steiner Miksa") au fost îndepărtate pur şi simplu, şi în locul lor s-a aplicat o tencuială de mântuială. Dacă asemenea fapte se întâmplă în mijlocul oraşului la clădiri faimoase, ce ne putem aştepta să se întâmple cu casele vechi pitite pe străzi lăturalnice? Invazia ramelor de plastic (invazia termopanelor) a fost mult trâmbiţată, dar continuă bine-mersi.

La nivel declarativ ne mândrim cu numărul cel mai mare de clădiri istorice dintre toate oraşele României. La nivel practic suntem exact ca majoritatea oraşelor din ţară: nimeni şi nimic nu protejează acest patrimoniu. În cazul fericit în care vreun profesor universitar este proprietar al unei clădiri vechi, poate există şanse. În toate celelalte nu există bariere pentru kitsch.


Secession vienez în "Innere Stadt" tot ca la Viena: "die Pawlatschen" interferenţe culturale: biserica sârbească cu picturi Biedermeyer iconostas valoros în biserica sârbească Piaţa Victoriei / Operei: o aglomerare interesantă de simboluri

Un proiect complex pe teme de turism a fost derulat de primăria Timişoara în vara şi toamna anului 2009. Se avea în vedere acoperirea (măcar parţială) mai multor lacune în domeniul turismului local, de aceea şi proiectul a avut direcţii diferite, unele fără legătură directă între ele. Agenţia de turism Tymes Tours avea mai multe atuuri pentru a fi aleasă ca şi consultant de turism: avea o experienţă relevantă în turismul de incoming, participase la multe târguri internaţionale de turism şi avea şi experienţa participării la proiecte anterioare în turism, derulate de ADETIM / Consiliul Judeţean Timiş. Am fost deci selectaţi, şi Tymes Tours s-a implicat în toate sub-punctele proiectului, în toate etapele.

Pe de o parte, era necesar un studiu al situaţiei existente şi al potenţialului turistic al Timişoarei (inclusiv o analiză detaliată a punctelor tari / slabe, a oportunităţilor etc.). Acest studiu urma să fie punctul de plecare şi pentru alte proiecte de turism în viitor. O parte din datele ce urmau să fundamenteze studiul urmau să provină dintr-un studiu / cercetare de piaţă – realizarea unor interviuri şi discuţii cu turişti din Timişoara. Echipa Tymes Tours a participat activ la ambele capitole.

Trebuia realizată şi o bază de date cu tot ceea ce înseamnă obiectiv turistic în Timişoara, precum şi cu serviciile turistice. La acest capitol am colaborat intens cu reprezentanţii Primăriei (mai exact: cu Infocentrul Turistic) precum şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria urbanistică a Timişoarei. Pentru noi această parte a muncii a fost probabil cea mai interesantă. Datele culese sunt organizate şi accesibile on-line pe site-ul www.timisoara-info.ro.

Pe de altă parte urmau să fie editate diverse materiale de promovare turistică şi / sau informare turistică. Am fost puternic implicaţi în această activitate – şi a fost destul de mult de lucru (editarea a zeci de pagini, inclusiv textul pentru un audioghid pe care turiştii îl pot procura de la Infocentrul Turistic situat pe Str. Alba Iulia).

Pentru noi participarea la acest proiect a fost una benefică şi interesantă, în ciuda stresului inerent legat de presiunea de timp. În mod deosebit ne-a bucurat colaborarea cu echipa de la Infocentrul Turistic şi cu Domnul Opriş; s-au cimentat legături mai vechi, au apărut legături noi şi am putut accesa multe informaţii utile.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


turism în Timişoara – tur de oraş

Timişoara este un oraş complex şi interesant – într-o măsură mult mai mare decât multe alte oraşe de mărime similară. Pe pagina din site dedicată turelor de oraş găsiţi expresia preocupărilor noastre legate de turismul în Timişoara.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004