. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

turism în Timişoara – potenţial, realitate sau proiect?
.

iun.-oct. 2009: Participare la proiectul de turism al Primăriei Municipiului Timişoara

editarea de materiale publicitare şi informative şi elaborarea strategiei de turism a Timişoarei

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist

discuţii în jurul lui Nepomuk

discuţii în jurul lui Nepomuk


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Piaţa Libertăţii: potenţial imens, în bună parte ratat

La imaginea anterioară am prezentat potenţialul pentru turism al Pieţei Libertăţii. Continuăm pe acest subiect, explicând de ce acest potenţial nu este utilizat deloc la acest moment.

O problemă care "îţi sare în ochi" este prezenţa arborilor în Piaţa Libertăţii, care anulează orice perspectivă asupra clădirilor interesante. La nivel european este o întreagă discuţie pe tema arborilor în pieţele istorice, iar în Timişoara niciunde acest aspect nu este mai deranjant decât în Piaţa Libertăţii. Există soluţii: plantarea de tufe cu valoare ornamentală ridicată (parţial s-a şi făcut acest lucru, dar nu e suficient), de arbuşti care să nu depăşească cinci metri înălţime, iar eventualii arbori să fie amplasaţi în locuri rezonabile – înspre colţurile pieţei sau în faţa corpului nou al cazinoului militar (adică pomii de lângă statuia lui Decebal pot să rămână). Fotografiile de epocă ale pieţei arată un spaţiu atractiv şi elegant – frapant este faptul că lipseau pomii mari de azi, ceea ce conferea un cu totul alt aspect de ansamblu.

În al doilea rând Piaţa Libertăţii este iluminată necorespunzător. În lunile de iarnă, când trecem pe aici cu grupuri de străini în cadrul vreunui tur de oraş, acest aspect este foarte deranjant. Cu siguranţă că nici timişoreanul obişnuit nu e fericit cu situaţia. Este de neînţeles faptul că monumentul Sfintei Maria şi Sf. Nepomuk, probabil cel mai frumos ansamblu sculptural al oraşului, nu beneficiază de o iluminare artistică pe măsură. Şi primăria veche şi cazinoul militar ("Casa Armatei") ar putea fi, măcar parţial, mai bine iluminate.

Comparativ cu celelalte două pieţe importante din centru (P. Unirii şi P, Victoriei), în Piaţa Libertăţii avem prea puţină culoare. Pata roşie reprezentată de primăria veche nu este suficientă. Lipsesc nuanţele de galben şi de vernil care dau nota atractivă celorlalte două pieţe, poate şi o nuanţă de roz ar fi atractivă.

Pentru cel care vine din una dintre pieţele elegante menţionante mai sus mai există în Piaţa Libertăţii un aspect bătător la ochi: prezenţa vagabonzilor şi a "oamenilor străzii", ce-şi savurează siesta pe băncile din scuarul central. Nu ştim dacă problema intră strict doar în atribuţiunile poliţiei locale sau e nevoie de un cadru mai larg de măsuri, dar aspectul e deranjant şi nu poate fi ignorat. Probabil problema este influenţată de proximitatea Pieţei Timişoara 700, unde de ani întregi aceiaşi indivizi îşi fac veacul, cu punga de aurolac la nas. În condiţiile în care băbuţele ce-şi plimbă pechinezul fără lesă sunt considerate pericol public şi amendate adesea fără menajamente, nu putem înţelege perpetuarea vagabondajului în buricul târgului, loc predilect de patrulare al poliţiei locale. Iar stresul cu răhăţeii de câine cade în desuetudine când ne gândim la locurile în care îşi fac nevoile aceşti indivizi, 365 zile pe an.

O problemă tehnică este calitatea pavajului pe aleile ce străbat scuarul central al pieţei. Bănuim că aceste alei au fost reparate după Revoluţie, căci pe aici tancurile nu doar au patrulat, ci au gonit de-a dreptul, încercând să se ia după manifestanţi. Chiar dacă doamnele îşi strică tocurile prin mai toate pieţele oraşului, remarcăm că dintre cele trei pieţe centrale pavajul din P. Libertăţii are cel mai pronunţat aer nostalgic-comunist. Chiar şi simplul fapt că pavajul din mijlocul pieţei se deosebeşte ca aspect de asfaltul de pe trotuarele laterale împietează asupra percepţiei dimensiunilor acestui spaţiu public.

Toate aspectele negative prezentate până aici s-ar putea elimina fără a sparge bugetul municipal pentru următorul deceniu; s-ar putea deci lua multe măsuri bune (şi cu impact important) cu bani puţini. Ajungem însă şi la acea problemă spinoasă a Timişoarei, a cărei rezolvare va necesita o căruţă de bani: renovarea clădirilor. Totuşi, nici aici situaţia nu este fără speranţă: în Piaţa Libertăţii se află multe clădiri publice, adică aflate în proprietatea unor diverse structuri administrative (primărie, Ministerul Apărării naţionale); situaţia este net mai bună decât în P. Unirii sau P. Victoriei, unde un procent mult mai mare de clădiri sunt în proprietatea privată a unor cetăţeni (uneori 30 de familii au în proprietate o clădire din Piaţa Victoriei!) sau a unor organisme fără putere financiară (de ex. biserica ortodoxă sârbă / vicariatul sârb de Timişoara, care deţine o latură întreagă a Pieţei Unirii). Există şi resurse europene sau internaţionale pentru co-finanţare, şi se poate interveni şi la Ministerul Apărării; în fond Ministerul Justiţiei a reuşit cu succes să renoveze o clădire de dimensiuni incomparabile: imensul Palat Dicasterial. Cu acest prilej s-ar putea corecta unele modificări ale clădirilor operate în trecut: îndepărtarea inscripţiei în latină de pe frontonul primăriei vechi sau închiderea a două dintre cele trei arcade ale intrării la "casa comandantului". Trebuie totuşi să spunem răspicat: renovarea clădirilor reprezintă doar o parte (cea mai costisitoare) din măsurile ce se pot lua pentru dezvoltarea turismului; mai sus am enumerat o serie de măsuri cu costuri scăzute, timp de aplicare redus dar cu impact major.

Din cele expuse se observă că problema dezvoltării turismului în Timişoara este una complicată (dar cu aspecte foarte concrete!), cu un pronunţat caracter interdisciplinar. Expresia "problema este complexă şi are multiple faţete" s-ar potrivi de minune. În imaginile ce urmează în acest album nu vom mai intra în asemenea detalii; textul de mai sus doreşte doar să exemplifice dimensiunile situaţiei.

Pieţele "istorice" ale Timişoarei sunt un atribut important şi atractiv al oraşului; multe oraşe – din România sau din alte părţi ale Europei – nu au fost dăruite cu pieţe vechi, cu clădiri şi monumente încărcate cu istorie. Localnicii sunt însă atât de familiarizaţi cu ele încât nu-şi dau seama de rolul lor în aspectul oraşului. Dar turiştii apreciază extrem de pozitiv existenţa lor, şi ele trebuie puse cu adevărat în valoare prin măsuri urbanistice adecvate. Măsurile sugerate de noi nu sunt tocmai "rocket science", iar specialiştii din diverse domenii sau sub-domenii le-ar putea încă dezvolta mult.


restaurări de mântuială Secession vienez în "Innere Stadt" tot ca la Viena: "die Pawlatschen" interferenţe culturale: biserica sârbească cu picturi Biedermeyer iconostas valoros în biserica sârbească

Un proiect complex pe teme de turism a fost derulat de primăria Timişoara în vara şi toamna anului 2009. Se avea în vedere acoperirea (măcar parţială) mai multor lacune în domeniul turismului local, de aceea şi proiectul a avut direcţii diferite, unele fără legătură directă între ele. Agenţia de turism Tymes Tours avea mai multe atuuri pentru a fi aleasă ca şi consultant de turism: avea o experienţă relevantă în turismul de incoming, participase la multe târguri internaţionale de turism şi avea şi experienţa participării la proiecte anterioare în turism, derulate de ADETIM / Consiliul Judeţean Timiş. Am fost deci selectaţi, şi Tymes Tours s-a implicat în toate sub-punctele proiectului, în toate etapele.

Pe de o parte, era necesar un studiu al situaţiei existente şi al potenţialului turistic al Timişoarei (inclusiv o analiză detaliată a punctelor tari / slabe, a oportunităţilor etc.). Acest studiu urma să fie punctul de plecare şi pentru alte proiecte de turism în viitor. O parte din datele ce urmau să fundamenteze studiul urmau să provină dintr-un studiu / cercetare de piaţă – realizarea unor interviuri şi discuţii cu turişti din Timişoara. Echipa Tymes Tours a participat activ la ambele capitole.

Trebuia realizată şi o bază de date cu tot ceea ce înseamnă obiectiv turistic în Timişoara, precum şi cu serviciile turistice. La acest capitol am colaborat intens cu reprezentanţii Primăriei (mai exact: cu Infocentrul Turistic) precum şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria urbanistică a Timişoarei. Pentru noi această parte a muncii a fost probabil cea mai interesantă. Datele culese sunt organizate şi accesibile on-line pe site-ul www.timisoara-info.ro.

Pe de altă parte urmau să fie editate diverse materiale de promovare turistică şi / sau informare turistică. Am fost puternic implicaţi în această activitate – şi a fost destul de mult de lucru (editarea a zeci de pagini, inclusiv textul pentru un audioghid pe care turiştii îl pot procura de la Infocentrul Turistic situat pe Str. Alba Iulia).

Pentru noi participarea la acest proiect a fost una benefică şi interesantă, în ciuda stresului inerent legat de presiunea de timp. În mod deosebit ne-a bucurat colaborarea cu echipa de la Infocentrul Turistic şi cu Domnul Opriş; s-au cimentat legături mai vechi, au apărut legături noi şi am putut accesa multe informaţii utile.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


turism în Timişoara – tur de oraş

Timişoara este un oraş complex şi interesant – într-o măsură mult mai mare decât multe alte oraşe de mărime similară. Pe pagina din site dedicată turelor de oraş găsiţi expresia preocupărilor noastre legate de turismul în Timişoara.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004