. emblema Tymes Tours, link spre www.tymestours.ro

tymes tours

agentie de turism & tour-operator in Timisoara
servicii turism pentru firme (corporate customers / B2B)

turism în Timişoara – potenţial, realitate sau proiect?
.

iun.-oct. 2009: Participare la proiectul de turism al Primăriei Municipiului Timişoara

editarea de materiale publicitare şi informative şi elaborarea strategiei de turism a Timişoarei

noutăţi şi alte informaţii din activitatea Tymes Tours în ultima perioadă

 dist dist


discuţii în jurul lui Nepomuk


foto: colecţia tymes tours

start album     imaginea anterioara imaginea urmatoare     ultima imagine

Discuţii în jurul lui Nepomuk

Proiectul desfăşurat cu Primăria Timişoara a cuprins multiple aspecte şi faţete ale turismului local. O problemă de bază era şi identificarea punctelor-problemă. Una dintre multele activităţi a fost reprezentată de plimbări pur şi simplu prin oraş, cu scopul de identifica aspecte care îl deranjează pe turist, sau aspecte ce împietează asupra turismului local.

Bineînţeles că am acordat o atenţie sporită cartierului Cetate, care reprezintă centrul oraşului. Timişoara are într-adevăr mai multe cartiere vechi, dar, până la faza la care se vor pune în valoare cartierele Fabric şi Iosefin mai e cale lungă; momentan şi în cartierul ultracentral Cetate găsim multe "bube" din punct de vedere turistic.

Iată-ne deci la începutul unei asemenea plimbări, împreună cu Doamna Lucia Solomon, şefa Biroului de Informare Turistică / Infocentrului Turistic (de pe Str. Alba Iulia) şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria evoluţiei urbanistice a Timişoarei, autor al mai multor studii şi cărţi pe această temă. Ne aflăm în Piaţa Libertăţii, care reprezintă punctul central al centrului istoric – aici se intersectează axele principale ale cartierului: est – vest (străzile Coriolan Brediceanu şi respectiv Proclamaţia de la Timişoara) şi nord-sud (străzile Vasile Alecsandri şi continuarea pe Lucian Blaga).

Piaţa Libertăţii a fost şi prima piată ce a apărut în cetatea edificată de habsburgi la Timişoara, în deceniile de după eliberarea de sub turci la 1716; Piaţa Unirii a apărut ulterior. Prin urmare în Piaţa Libertăţii se află şi câteva dintre cele mai vechi şi reprezentative clădiri ale oraşului: primăria veche, casa comandantului şi cazinoul militar (toate cu substanţă barocă, dar cu aspect exterior modificat ulterior mai mult sau mai puţin, dar totuşi valoros). Iar în mijlocul pieţei tronează un monument baroc de primă mână: statuia Maria-Nepomuk.

Cu alte cuvinte, clădirile şi poziţia acestei pieţe înseamnă un potenţial extraordinar, locul este parcă predestinat pentru a fi admirat. Realitatea este însă mult mai prozaică: Piaţa Libertăţii nu înseamnă decât un spaţiu obligatoriu de tranzit (tranzit pietonal dinspre P. Victoriei spre Piaţa Unirii, dar şi tranzit pentru tramvaie şi autoturisme) dar anost, neatractiv. Există mai multe motive pentru care s-a ajuns la această situaţie – expunem aceste motive la imaginea urmăoare.


Piaţa Libertăţii: potenţial imens, realitate scorojită restaurări de mântuială Secession vienez în "Innere Stadt" tot ca la Viena: "die Pawlatschen" interferenţe culturale: biserica sârbească cu picturi Biedermeyer

Un proiect complex pe teme de turism a fost derulat de primăria Timişoara în vara şi toamna anului 2009. Se avea în vedere acoperirea (măcar parţială) mai multor lacune în domeniul turismului local, de aceea şi proiectul a avut direcţii diferite, unele fără legătură directă între ele. Agenţia de turism Tymes Tours avea mai multe atuuri pentru a fi aleasă ca şi consultant de turism: avea o experienţă relevantă în turismul de incoming, participase la multe târguri internaţionale de turism şi avea şi experienţa participării la proiecte anterioare în turism, derulate de ADETIM / Consiliul Judeţean Timiş. Am fost deci selectaţi, şi Tymes Tours s-a implicat în toate sub-punctele proiectului, în toate etapele.

Pe de o parte, era necesar un studiu al situaţiei existente şi al potenţialului turistic al Timişoarei (inclusiv o analiză detaliată a punctelor tari / slabe, a oportunităţilor etc.). Acest studiu urma să fie punctul de plecare şi pentru alte proiecte de turism în viitor. O parte din datele ce urmau să fundamenteze studiul urmau să provină dintr-un studiu / cercetare de piaţă – realizarea unor interviuri şi discuţii cu turişti din Timişoara. Echipa Tymes Tours a participat activ la ambele capitole.

Trebuia realizată şi o bază de date cu tot ceea ce înseamnă obiectiv turistic în Timişoara, precum şi cu serviciile turistice. La acest capitol am colaborat intens cu reprezentanţii Primăriei (mai exact: cu Infocentrul Turistic) precum şi cu Domnul Mihai Opriş, expert în istoria urbanistică a Timişoarei. Pentru noi această parte a muncii a fost probabil cea mai interesantă. Datele culese sunt organizate şi accesibile on-line pe site-ul www.timisoara-info.ro.

Pe de altă parte urmau să fie editate diverse materiale de promovare turistică şi / sau informare turistică. Am fost puternic implicaţi în această activitate – şi a fost destul de mult de lucru (editarea a zeci de pagini, inclusiv textul pentru un audioghid pe care turiştii îl pot procura de la Infocentrul Turistic situat pe Str. Alba Iulia).

Pentru noi participarea la acest proiect a fost una benefică şi interesantă, în ciuda stresului inerent legat de presiunea de timp. În mod deosebit ne-a bucurat colaborarea cu echipa de la Infocentrul Turistic şi cu Domnul Opriş; s-au cimentat legături mai vechi, au apărut legături noi şi am putut accesa multe informaţii utile.

detalii despre obiectivele turistice şi / sau oferte turistice


turism în Timişoara – tur de oraş

Timişoara este un oraş complex şi interesant – într-o măsură mult mai mare decât multe alte oraşe de mărime similară. Pe pagina din site dedicată turelor de oraş găsiţi expresia preocupărilor noastre legate de turismul în Timişoara.


tymes tours este proprietatea SC Tymes Globetrotter SRL
Str. Lisabona nr. 7/1A, Timisoara, RO 300603, info@tymestours.ro
Licenta turism 3196/2004